Nederlandse Hempflax oogst record aan hennep in Roemenië

Op de beurs zijn het vooral Canadese hennepproducenten die furore maken. Nederland heeft buiten de beurs zijn eigen kampioen met Hempflax, dat niet alleen in Noord-Nederland THC-arme wietplanten aanbouwt maar ook in Roemenië. Een verslag vanuit Transsylvanië.

‘Ruik je dat, die een beetje zoete geur van de hennepplant?’ Ioana Esu-Vilcu is enthousiast over de oogst aan hennep dit jaar bij Hempflax Roemenië. In Sebes, een plaatsje aan de voet van de Zuidelijke Karpaten, groeit hennep zo ver als het oog reikt. De planten staan er prachtig bij, zegt de assistent-manager: ‘Alles wijst op een recordjaar.’

Wéér een record, kun je zeggen, want Hempflax boekt sinds 2012 elk jaar een record in Roemenië. Het bedrijf uit het Groningse Oude Pekela begon bescheiden met 30 hectare, die het nog zelf verbouwde. In 2015 kwam er een fabriek bij om de hennep te verwerken. Toen had Hempflax inmiddels 800 hectare eigen grond en waren er afspraken gemaakt met boeren in de omgeving over de afname van hun hennepproductie. ‘Dit jaar gaan we daardoor naar 1100 hectare’, zegt Hempflax-ceo Mark Reinders.

Wietbalen in de opslag, Foto: MK

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om industriële hennep. Esu-Vilcu: ‘Van onze planten valt geen joint te draaien, en dat wordt ook zwaar gecontroleerd in Roemenië. Daarvoor ontbreekt aan voldoende THC, de werkzame stof waar je stoned van wordt en die van een hennepplant marihuana maakt.’

Bijna net zo groot als in Nederland

Met de 1100 hectare komt de Roemeense operatie in de buurt van het landbouwareaal in Groningen, Drenthe en Duitsland (1600 hectare). Wie weet is onze hennepteelt over een paar jaar in Roemenië groter dan Nederland, zegt Reinders. ‘Het doel is in ieder geval elk jaar 200 hectare erbij.’

Dat vergt ook een uitbreiding van het fabrieksterrein. ‘Het is vooral de opslag die te klein is geworden’, vertelt Esu-Vilcu al wijzend op een paar bouwmachines die bezig zijn een groot terrein te egaliseren. ‘In 2019 staat daar een compleet nieuwe hal met een extra opslagcapaciteit van 1700 m². Het dubbele van nu.’

Op het terrein stond in juni slechts een oogstmachine, de anderen waren voor onderhoud in Nederland en moesten terug zijn in augustus voor het begin van de oogst 2018, Foto: MK

De loods waar Hempflax het nu nog mee doet, begint inmiddels aardig leeg te raken. Er wordt hard gewerkt aan de industriële verwerking en het verkoop klaar maken van de laatste restjes van de oogst van 2017. ‘Deze balen gaan bijvoorbeeld naar Mercedes-Benz waar het gebruikt wordt voor onderdelen van bioplastic. En deze naar een Italiaanse bouwfirma die het gebruikt als isolatiemateriaal’, zegt Esu-Vilcu al lopend door de opslagruimte. ‘Als alles is weggewerkt, kan iedereen even met vakantie, de batterij opladen, en daarna is het al weer oogsttijd.’

Gewild in de cosmetica

Volgens Esu-Vilcu is industriële hennep grofweg onder te verdelen in drie categorieën. De langste vezels zijn het meest waardevol en worden bijvoorbeeld gebruikt door de auto-industrie voor verschillende (bio-)kunststofonderdelen, dan komen de kortere vezels en tot slot een restproduct met veel houtachtig materiaal, een soort zaagsel, wat bijvoorbeeld uitstekend in de bouw kan worden gebruikt voor hennepbeton of als grondstof voor papier.

Wietvelden met op de achtergrond de opslaghallen van Hempflax, Foto: MK

De kwaliteit van de Roemeense hennep verschilt volgens Reinders niet veel van die van boeren uit de omgeving van Oude Pekela. Maar wat wel een groot voordeel is van Roemenië is dat daar ook zaden geproduceerd kunnen worden. Daarvoor is de Nederlandse zomer te kort en te koud. De zaden zijn waardevol vanwege de olie die ze bevatten, buitengewoon gewild in de farmaceutische- en cosmetica-industrie vanwege hun hoge concentratie aan vitamines en mineralen.

Gunstig klimaat

Dat het Roemeense klimaatgunstig is voor de hennepteeltis al eeuwen bekend. Niet voorniets was Roemenië tot de val van het communisme een van de grootste hennepproducenten ter wereld. Een tweede voordeel is volgens Esu-Vilcu echter nog belangrijker en dat is de beschikbaarheid van betaalbare grond. Die is in vergelijking met Nederland en Duitsland bijna onuitputtelijk. ‘Wij nemen hennep af van boeren binnen een straal van ongeveer dertig kilometer en daar zijn er genoeg van die kunnen leveren tegen een goede prijs.’

Dat industriële hennep een groeimarkt is blijkt uit de cijfers. In de EU was Hempflax in 1994 nog een pionier. Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland waren de enige met een noemenswaardige hennepteelt. Maar vanaf 2011 kwam daar plotseling verandering in en schoot de hennepproductie in zes jaar tijd omhoog van 8000 hectare naar 43.000 hectare in 2017. Hetzelfde beeld is zichtbaar in andere delen van de wereld. Canada heeft bijvoorbeeld 56.000 hectare hennepproductie en China en de VS hebben ambities in die richting. Roemenië staat volgens Esu-Vilcu nog maar aan het begin van zijn opmars.

De ingang van Hempflax Roemenië wordt bereikt over een onverharde weg vol met diepe gaten. Foto: MK

Zandweg is een ramp

Daarbij moeten producenten wel wat barrières overwinnen in Roemenië. Wat vooral tegenvalt is de bureaucratie en de stroperige besluitvorming. Het meest prangende voorbeeld is de verschrikkelijke zandweg voor de fabrieksdeuren. De weg van en naar Hempflax vanaf de verharde weg is een ramp voor transporteurs die met hun grote vrachtwagens de diepe kuilen amper kunnen ontwijken. En dat terwijl de door de EU gefinancierde supersnelweg naar de Hongaarse grens op slecht een paar kilometer afstand loopt. Esu-Vilcu: ‘Dat is echt een groot probleem dat wij samen met andere bedrijven al talloze malen hebben aangekaart bij de overheid, maar ze lijkt het niet te willen horen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s