Duitse dieseldealers zien steeds meer interesse uit buitenland

Een klant meldt zich telefonisch: hij heeft interesse in een van de tweedehands dieselauto’s die bij autoverkoper Whitestone in de Duitse hoofdstad Berlijn staan. Mede-eigenaar Funda Aktas antwoordt streng: ‘We kunnen de auto een dag voor u reserveren, daarna zoeken we een andere koper’. ‘Je moet soms hard zijn’, zegt ze. ‘Ben je dat niet dan wordt het moeilijk in deze sector.’

Aktas runt het bedrijf samen met haar echtgenoot. Momenteel hebben ze 110 occasions in de showroom staan. Ongeveer 70% daarvan zijn dieselauto’s. En precies daar zat de afgelopen jaren veel pijn. Het gesjoemel met software in dieselauto’s door Volkswagen dat in 2015 aan het licht kwam, was de eerste tegenslag. De echte ellende kwam echter toen dieselvrije zones in steden vorig jaar een thema werden in de verkiezingscampagnes voor het Duitse parlement.

Funda Aktas in gesprek

‘Dat heeft voor veel onrust gezorgd bij onze klanten en ons omzet gekost’, aldus Aktas. Sindsdien is het aandeel dieselauto’s in haar showroom gedaald van 90% naar 70%.

Dat de verkopen weer redelijk op peil zijn bij Whitestone heeft alles te maken met ondernemerscreativiteit. Aktas en haar man bedachten een actie: mensen die een dieselauto kopen krijgen 60% van de koopprijs terug als ze de auto binnen 24 maanden willen terugbrengen. Na 36 maanden wordt dat 50% en na 48 maanden 40%. Als er meer dan 30.000 kilometers per jaar zijn gereden, gaan die percentages iets omlaag.

Het heeft volgens Aktas geholpen om de verkopen weer op gang te krijgen. Buitenlanders doen de rest. Aktas: ‘Roemenen, Polen en Oekraïners kijken naar de prijs van de auto’s, en die is gunstig op dit moment.’

Buitenlandse interesse

Volgens Ansgar Klein, voorzitter van de bond van onafhankelijke autohandelaars, zijn de prijzen voor dieselauto’s in Duitsland de laatste twee jaar 30% gedaald. Logisch dat de belangstelling in het buitenland groeit. Vooral de export naar Oost-Europa neemt met sprongen toe. In Oekraïne steeg de verkoop van Duitse dieseloccasions in 2017 met 137% vergeleken met 2016. Kroatië maakte een sprong van bijna 90%. Slovenië zag de import met 51,5% stijgen.

In totaal, zo blijkt uit cijfers van het Duitse Statistisches Bundesamt en het Institut für Angewandte Logistik (IAL), gingen er vorig jaar 239.541 tweedehandsdiesels naar het buitenland, een stijging van 20,5% tegenover het jaar ervoor.

Het is overigens niet zo dat de occasions alleen naar Oost-Europa of Afrika verdwijnen. In tegendeel, van de officiële transacties – er is ook nog een zwart circuit – gingen verreweg de meeste auto’s naar Italië en Oostenrijk: in totaal 43.000. Frankrijk importeerde daarna het grootste aantal diesels, gevolgd door Oekraïne en Nederland.

Milieuzones

Ook de instelling van milieuregels, die in Duitsland veel strenger dreigen te worden dan in bijvoorbeeld Nederland, joegen de export van diesels omhoog. Zo zijn in verschillende Duitse steden inmiddels milieuzones ingesteld waar alleen nog maar auto’s mogen rijden die voldoen aan bepaalde standaarden met een maximum aan stikstofuitstoot.

Hamburg was de eerste stad met een milieuzone waar alleen nog diesels mogen rijden die voldoen aan de in 2013 ingevoerde milieustandaard Euro-6. Andere steden volgen dit voorbeeld. Zo wordt er ook in Stuttgart gewerkt aan een milieuzone om de uitstoot van stikstof tegen te gaan. De steden worden hiertoe min of meer verplicht door Brussel, die Duitsland al enkele keren op de vingers heeft getikt voor een te hoge stikstofuitstoot in steden.

Politiek heeft voor chaos gezorgd

Nederlandse milieuzones gaan wat dat betreft minder ver. In Utrecht en Rotterdam zijn zones waar geen diesels van voor 2001 mogen komen. ‘De occasions die in Duitsland op de markt komen zijn over het algemeen veel jonger’, zegt Klein.

Aktas vindt de hele gang van zaken vreemd. Ze vindt dat de politiek chaos heeft geschapen en dat het inconsequent is dat in de buurlanden wel mag wat in Duitsland niet meer mag. Tel daarbij ook nog eens de rechtsongelijkheid op: ‘De autoproducenten gaan vrijuit, terwijl consumenten en autohandelaars de dupe zijn.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s