Merkel krijgt in het buitenland veel lof, Duitsers zien dat iets kritischer

In de aanloop naar de verkiezingen heb ik tal van ondernemers, economen, politici en anderen gevraagd naar hun mening over Angela Merkel en hun verwachtingen voor een volgende regering. Hier een kleine selectie uit commentaren die ook zijn gepubliceerd in Het Financieele Dagblad en Forum, het magazin van werkgeversorganisatie VNO/NCW.

Hans-Werner Sinn, een van de bekendste Duitse economen en oud-voorzitter van het Ifo-instituut in München

‘Wat Angela Merkel goed heeft gedaan zijn de klimaatonderhandelingen in Barcelona. Haar besluit daarentegen om na Fukushima uit kernenergie te stappen, heeft het broeikasgaseffect juist weer versneld. Dit besluit heeft ze hals over kop genomen  om een verkiezing te winnen.

Tot de lijst verkeerde besluiten behoort ook de breuk in 2010 met de no-bail-out clausule van het Verdrag van Maastricht en dat er groen licht gegeven is aan de ECB om staatsschulden monetair te financieren. Met deze twee besluiten heeft Merkel voor Europa de weg geëffend in een schuldenmoeras.

Met de invoering van het minimumloon en de verlaging van de pensioensleeftijd heeft ze tenslotte een deel van de arbeidsmarkthervormingen van oud-SPD-kanselier Gerhard Schröder ongedaan gemaakt. Helaas moet ik erbij zeggen.

Rainer Dulger, president van werkgeversorganisatie Gesamtmetall (metaal- en elektrosector):

Merkel voert met haar buitenlandbeleid Duitsland veilig door onrustige tijden. Als je kijkt naar de groepsfoto van de G20 in Hamburg dan ben ik blij dat wij een zo kalme en pragmatische vrouw aan de leiding hebben. Vooral in de eurocrisis heeft zij samen met Wolfgang Schäuble het schip met kalme hand door de storm gestuurd.

Op sociaaleconomisch terrein heeft Merkel daarentegen de vrije hand gegeven aan de politici die uit zijn op nivellering. Dat is op korte termijn populair, maar niet goed voor de lange termijn.

Martin Sonneborn, voorzitter van de satirepartij Die Partei, die 2014 verrassend een zetel haalde in het Europees parlement:

Merkel is een mens met een gebrek aan principes. Zij is er met succes in geslaagd te draaien van een FDJ-secretaris voor propaganda in de DDR naar een conservatieve CDU’er. Ze belichaamt voor mij de depolitisering van deze tijd en blinkt uit in onvermogen om zich helder uit te drukken. Dat alles wordt aangevuld door een gebrek aan normen en waarden (denk aan de smerige Turkije-deal). Onze verkiezingsbelofte is onveranderd: na de machtsovername zal Merkel zich moeten verantwoorden voor alles wat ze gedaan heeft, en niet gedaan heeft. En dat in een kooi in het Olympisch Stadion.

Dieter Kempf, president van de nationale werkgeversorganisatie BDI (vergelijkbaar met VNO/NCW)

Merkel is met betrekking tot bescherming van Westerse normen en waarden en vrijhandel in  de wereld degene waar iedereen naar kijkt. Haar wordt toevertrouwd dat zij genoeg tegenwicht kan bieden aan al die regeringsleiders die terug willen naar het nationalisme. Dat geeft haar veel fans.

Marcel Fratzscher, voorzitter van het economisch instituut DIW in Berlijn


Kanselier Merkel was en is een anker van stabiliteit en continuïteit in een onzekere wereld. Ze heeft Duitsland met kalme hand door de Europese crises geleid. Haar grootste en belangrijkste verdienste is de moed en standvastigheid waarmee ze de vluchtelingencrisis tegemoet is getreden. In Europa had ze meer verantwoordelijkheid en leiderschap moeten nemen, want Europa is in een diepe crisis en heeft dringend hervormingen nodig.

Ralf Pollmeier, ceo van houtzagerij Pollmeier Massivholz uit Creuzberg, Thüringen

Ik heb de SPD-campagne financieel ondersteund, maar voor de kanseliersvraag doet dat niet ter zake. Merkel is en blijft kanselier.

Het zou het beste zijn als er onder haar leiding opnieuw een “grote coalitie” komt tussen CDU/CSU en SPD. Dat is beter dan een regering van CDU, CSU en FDP of van CDU, CSU en Groenen, omdat zowel de FDP als de Groenen erop uit zijn vooral hun eigen achterban tevreden te stellen.

Aangezien we in Duitsland bijna volledige werkgelegenheid hebben, zou wat mij betreft het verkleinen van de sociale ongelijkheid en het verbeteren van de positie van mensen met lage inkomens het belangrijkste doel moeten zijn van de volgende regering.

Daarbij moet er tegelijkertijd voor worden gezorgd dat er genoeg prikkels zijn die het lonend maken om goed te presteren en hard te werken.

Karl Tack, bestuurslid van de vereniging van familieondernemers en oud-ceo en mede-eigenaar van de Gebrüder Rhodius GmbH uit Burgbrohl, Rijnland-Palts, een producent van non-alcoholische dranken en slijpwerktuig

Ik ga u niet vertellen op wie ik stem. Dat ligt een beetje gevoelig bij Duitse ondernemers, maar wat ik wel kan zeggen, is dat de grote meerderheid van de ondernemers die ik ken op de CDU/CSU stemt of de FDP. De reden hiervoor is simpel. Het zijn de enige partijen die een tegelijkertijd sociaal en liberaal geluid laten horen.

Op de SPD valt ook nog wel te stemmen, maar dat geldt niet voor de Groenen. Die zijn vanwege hun bedrijfsonvriendelijke beleid een gevaar voor de industriële vestigingsplaats Duitsland. Hetzelfde geldt voor Die Linke.

De AfD is wat mij betreft te nationalistische en xenofoob om ook maar een moment serieus in overweging te nemen. Dat geldt overigens ook voor alle andere kleine partijen.

Philipp Brokamp, eigenaar en oprichter van de Berlijnse bierbrouwerij Hops & Barley

Ik ben nog een zwevende kiezer. Van de ene kant ben ik Merkel als kanselier een beetje zat, maar van de andere kant lijken de CDU en SPD inmiddels zo op elkaar dat het ook niet zo veel uitmaakt of het nou Merkel wordt of Martin Schulz.

Ik zie ook nog wel wat in de argumenten van Sarah Wagenknecht van Die Linke. Haar krachtige “Nee” tegen wapenexporten spreekt mij aan, en ook de belastingvoorstellen vind ik helemaal niet zo slecht. Wagenknecht wil immers niet alle mensen en ondernemers zwaarder belasten, maar alleen de extreem rijke. Het nadeel is dat Die Linke me als partij niet bevalt. Er zitten nog teveel oude verbeten Oost-Duitsers in, en het gezeur over “het arme oosten” hangt me zo langzamerhand de keel uit.

Het belangrijkste is om in ieder geval te gaan stemmen, want niet stemmen vergroot de kansen voor extreemrechts, en het is al erg genoeg dat er met de AfD voor de eerste keer een rechts-populistische partij in het parlement komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s