De kleine Duitse partijen vechten om een plekje

In Duitsland hoor je op de nationale televisie bijna alleen maar de zeven grote partijen CDU, CSU, FDP, AfD, SPD, Die Linke en De Groenen. Maar er zijn veel meer partijen die graag een zetel zouden willen veroveren in de Bondsdag, maar voor wie dat een vrijwel onmogelijke opgave is vanwege de kiesdrempel van 5%.

Die kiesdrempel leidde bij de vorige verkiezingen in 2013 nog tot een flinke discussie over hoe democratisch Duitsland eigenlijk is. Dat kwam doordat de AfD en FDP er allebei net uitvielen met samen 9,5%.Daar kwamen nog 4,5% bij van de Piraten, de NPD en de Freie Wähler en 1,8% voor de rest. Met andere woorden, bijna 16% van de stemmen telde niet.

Dit jaar zal het minder zijn, maar toch zullen een aantal partijen balen van die 5%-grens. Een rondje door mijn buurt vandaag leverde een paar voorbeelden op van partijen die het niet gaan halen. Een sterk voorbeeld zijn deze twee partijen. Aan de ene kant de internationale lijst van de MLPD, een duidelijke tegenhanger van de AfD samen met de Tierschutzpartei die duidelijk ook niks van de AfD wil hebben.

Die Tierschutzpartei – de Duitse tegenhanger van de Partij voor de Dieren – is bij mij in de buurt trouwens heel fanatiek met talloze verschillende posters zoals deze. Het zou me niks verbazen als die over vier jaar in het parlement komen.

Even verderop hangen de Piraten, die hun beste tijd achter de rug hebben in Duitsland.

De humanisten.

En de Burgerrechtenpartij

Dit is de partij voor vegetariërs en veganisten..

De socialistische gelijkheidspartij, niet te verwarren met de communistische partij de DKP, waar ik nu even geen poster van kon vindenEn zo kun je nog wel even doorgaan. Ik kon tijdens deze wandeling bijvoorbeeld geen poster vinden van Die Partei, een partij bestaande uit hoofdzakelijk cabaretiers die best wel wat stemmen gaan krijgen zondag. Deze partij is bijvoorbeeld voor een nationale “Bierpreisbremse” (in tegenstelling tot een rem op de huren). En ze zijn voor een koppeling van de hoogte van managersinkomsten aan de cup-grote van hun vrouw.

Wel natuurlijk een heleboel posters van de grote partijen. Deze vond ik bijvoorbeeld wel creatief van De Groenen.Die Linke zocht het net als de Humanisten bij het fietsenrek, en op heel veel andere plaatsen, want Die Linke zijn overal. Deze poster van Schulz van de SPD is vooral heel groot, echt spannend zijn de SPD platen niet, net zoals dat overigens geldt voor de CDU.De FDP kiest voor de indringende blik.

En de AfD is hier op de grens van Schöneberg en Kreuzberg gewoon niet zo populair. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s