Currywurst maakt plaats voor veggi döner

Bij Mustafa’s Gemüse Kebap in de Berlijnse wijk Kreuzberg staat altijd een lange rij. De wachttijd voor een broodje döner bedraagt al snel een half uur tot een uur. Het is een hype die al sinds de opening in 2013 gaande is, en waarom? Vooral omdat eigenaar Tarik Kara naast een broodje döner kip ook een vegetarische variant maakt. Sindsdien stromen de Duitsers en heel veel toeristen en masse naar zijn winkel.

Mustafa’s haakt aan bij een trend in Duitsland: er wordt steeds minder vlees gegeten, en vooral varkensvlees raakt uit de gratie. Uit recente cijfers van de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung blijkt dat de gemiddelde Duitser nog maar 36 kilo Schweinehaxe, Currywurst en Bauchfleisch per jaar eet. Dat is niet meer dan een Nederlander en een stuk minder dan 20 jaar geleden toen er nog 46 kilo varkensvlees per persoon verorberd werd. Gaat hier een Duitse traditie van ‘Bier und Bratwurst’ verloren?

Volgens onderzoekers van het Robert Koch instituut en de universiteit van Göttingen is dat overdreven. De Duitsers eten nog altijd meer vlees dan goed voor ze is. Maar de trend is wel duidelijk in het nadeel van varkensvlees.

Invloed van moslims

Allereerst komt dat natuurlijk door het groeiende aantal vegetariërs. De laatste tien jaar is hun aantal verdubbeld tot rond de 4%. Vooral vrouwen en jongeren eten steeds minder vlees. En als ook nog alle flexitariërs’ worden meegenomen – dat zijn Duitsers die alleen sporadisch biologisch vlees eten – stijgt het percentage tot boven de 10%.

Dat er vooral minder varkensvlees geconsumeerd wordt, heeft volgens Matthias Kohlmüller van de Agrar Informations Gesellschaft (AMI) in de eerste plaats te maken met het slechte imago van de varkenshouderijen en -slachterijen in Duitsland. Maar ook het idee dat varkensvlees ongezond is speelt een rol.

Verder mag volgens Kohlmüller de invloed van het groeiende aantal moslims niet worden onderschat. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken is het aantal moslims in Duitsland de laatste zeven jaar met 1,2 miljoen gegroeid tot 4,5 miljoen. Dat kan verklaren waarom de consumptie van kip de laatste 20 jaar bijvoorbeeld wel met 21% gestegen is en die van rundvlees stabiel is gebleven.

Hoofdstad van de veganisten

De trend naar vegetarische en biologische producten maakt zich in Duitsland ook merkbaar in de talloze veganistische en vegetarische restaurants. Ook hier springt Berlijn eruit. De Süddeutsche Zeitung schreef niet voor niets een paar jaar geleden dat Berlijn ‘de Vegan-Metropole’ van Europa is. Maar andere steden zoals Düsseldorf en Frankfurt blijven niet ver achter.

Dat heeft ook effect op de vleesproducenten die steeds vaker vegetarische alternatieven aanbieden om hun marktaandeel op peil te houden. Een van de eerste die was De Rügenwalder Mühle uit Bremen. Het familiebedrijf onder leiding van Godo Röben begon eind 2014 met 5 ton vegetarische worst- en vleeswaren per week. ‘We waren toen als de dood dat we dat nooit kwijt zouden raken’, vertelt Röben in een interview met de Weser Kurier. ‘Maar twee maanden later was het al 70 ton per week en nu komen we regelmatig aan de 100 ton.’

Zelfs zijn vader, die vegetarisch eten ‘volstrekte onzin’ vindt, eet volgens Röben nu wel eens vegetarische bal gehakt. ‘Als het maar smaakt.’

Geen paniek, er is nog genoeg Currywurst

Mensen die Duitsland juist vanwege de varkensvleesspecialiteiten bezoeken hoeven ondertussen niet te wanhopen. Volgens Kohlmüller is er nog genoeg aanbod om alle magen te vullen.

Op twintig meter afstand van Mustafa’s Gemüse Kebap valt dat te merken bij Curry 36. De populairste ‘Currywurst und Pommesbude’ van Berlijn is sinds de oprichting in de jaren tachtig een enorme hit, en zal dat waarschijnlijk nog lang blijven. Ook hier staan dag en nacht lange rijen te wachten op een bordje gesneden worst ‘mit oder ohne Darm’, saus en een patatje. Vegetariërs komen hier alleen stiekem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s