Sterke vrouwen komen bij G20 in Berlijn op voor álle vrouwen

Beter onderwijs, meer toegang tot bankkredieten, meer vrouwelijke rolmodellen en flexibele arbeidstijden. Het waren slechts enkele van de oplossingen die vandaag in Berlijn voorbij kwamen tijdens een van de best bezette podiumdiscussies ooit over gelijke rechten voor vrouwen.

Onder de panelleden waren IMF-president Christine Lagarde, kanselier Angela Merkel, presidentsdochters Ivanka Trump, onze eigen koningin Maxima, de Canadese minister van buitenlandse zaken Chrystia Freeland en Nicola Leibinger-Kammüller, ceo van de Duitse machinebouwer Trumpf.

Dit artikel is eerder in Het Financieele Dagblad verschenen van 25 april

 

Een van de meest concrete oplossingen voor ontwikkelingslanden kwam van Angela Merkel die samen met Nederland een voortrekkersrol wil nemen bij het opzetten van een ‘Women Empowerment Fund’. Dat fonds moet het gat dichten tussen microkredieten en gewone leningen. Nu is het zo dat vrouwen vaak wel toegang hebben tot microkredieten, maar de stap niet maken kunnen naar een gewone lening omdat banken dat weigeren vanwege het gebrek aan een onderpand of te weinig informatie over de kredietwaardigheid van vrouwen.

Het fonds – geleid door de Wereldbank – moet in die bres springen. De financiering moet op de eerste plaats komen van de G20, de twintig belangrijkste industriestaten. Maar Merkel wil ook private financiers erbij betrekken. Een heeft ze er al. Trumpf-ceo Leibinger-Kammüler gaf aan een bijdrage te willen leveren, en ze sprak de hoop uit dat vele van haar rijke collega’s dat voorbeeld zullen volgen.

‘Mijn vader is geen vrouwenhater’

Ivanka Trump, die geldt als een van de belangrijkste adviseurs van haar vader de Amerikaanse president Donald Trump, zei dat ze alle goede raad die ze tijdens het ‘Women 20’-congres krijgt, zal doorgeven aan haar vader. Volgens haar is ‘The Donald’ niet de vrouwenhater zoals hij vaak wordt afgeschilderd. Persoonlijk heeft ze daar in ieder geval nog nooit iets van gemerkt en ook niet tijdens de eerste maanden van zijn presidentschap.

Ivanka Trump, die naast presidentsdochter ook leidster van een succesvol modebedrijf is, vindt het zelf belangrijk dat meisjes meer gestimuleerd worden exacte wetenschappen te studeren. Daarnaast is het volgens haar van het grootste belang dat jonge vrouwen iemand hebben naar wie ze kunnen opkijken, die hen ondersteunt bij het opzetten van een bedrijf of het bekleden van een managementpositie. ‘We hebben mentoren nodig.’

Dan maar een quotum

En als het dan nog niet lukt om meer vrouwen in de top te krijgen dan moet er soms ook gewoon hard worden ingegrepen. Merkel: ‘Wij hebben in Duitsland jarenlang geprobeerd met zachte dwang meer vrouwen in de raden van bestuur te krijgen, zonder succes. De grote Duitse bedrijven hebben het dus over zichzelf afgeroepen dat we nu met vrouwenquota komen.’

Maxima en Juliana Rotich, een Afrikaanse internetondernemer, gaven beiden aan dat er geen superwapen is dat alle problemen oplost. Het gaat altijd om een pakket aan maatregelen, dat bovendien per land verschillend is. ‘Elk land heeft zijn eigen barrières voor vrouwen.’

Bonus voor de economie

Dat deze barrières geslecht worden is niet alleen goed voor vrouwen maar voor de hele maatschappij. ‘Gelijke rechten voor vouwen zijn een enorme bonus voor de economie’, zo stelt IMF-president Lagarde. Vooral in landen als Japan en India, waar de deelname van vrouwen aan het economisch proces nog laag is, kan de economische groei een enorme stimulans krijgen.

Maar het gaat niet alleen om de deelname aan het arbeidsproces. Van een eerlijke beloning en gelijke rechten profiteren allen. ‘Het is goed voor de economie en goed voor de diversiteit van de maatschappij.’ Of iedereen dat zo ziet vraagt de Canadese minister van buitenlandse zaken Chrystia Freeland zich nog wel af. ‘We moeten beseffen dat er redenen zijn waarom vrouwen worden buitengesloten, zowel economische als sociale.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s