Bulgaren kiezen voor Europa

De oud-karateka en ex-premier Bojko Borisov is als winnaar uit de bus gekomen van de Bulgaarse parlementsverkiezingen die zondag 26 maart gehouden zijn. Zijn centrumrechtse partij ‘Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije’ (GERB) heeft nadat 98,5% van de stemmen geteld zijn 32,6% van de stemmen gehaald, ruim voldoende om de socialistische BSP-partij van Kornelya Ninova te verslaan (27,1%).

Voor de Europese Unie kan dit als meevaller worden geduid. Ninova had de laatste maanden campagne gevoerd met een behoorlijk pro-Russisch geluid. De partij heeft zich bovendien in het verleden nooit echt hard gemaakt voor het bestrijden van corruptie en het versterken van de rechtsorde, twee zaken die de Europese Commissie erg aan het hart gaan.

Borisov staat daarentegen voor ervaring en continuïteit. Hij is duidelijk meer pro-Europees, hoewel ook hij heeft aangegeven dat de Russische sancties een erg zware last zijn voor Bulgarije. Hij was eerder premier van 2009 tot 2013 en van 2014 tot eind vorig jaar toen hij terugtrad nadat Rumen Radev werd verkozen tot president. Borisov zag dit als motie van wantrouwen omdat Radev werd gesteund door de socialisten.

Regeringscrises

Het was niet de eerste crisis die Borisov meemaakte. De laatste vier jaar moesten de Bulgaren drie keer naar de stembus vanwege een regeringscrisis. Dit is ook een verklaring voor de lage opkomst van ongeveer 50%.

Dat het regeren dit keer makkelijker wordt, valt te betwijfelen, gezien de grote verschillen die er zijn tussen de partijen. Er zijn vermoedelijk vier kandidaten voor een coalitie. De derde kracht in het parlement wordt de partij ‘Verenigde Patriotten’ met 9,1% van de stemmen. Dit is een samenklontering van rechts-nationalistische groeperingen, die soms erg extreem uit de hoek komen.

En vlak daarachter komt de partij ‘Beweging voor Rechten en Vrijheden’ (MRF) met 9%. Deze partij van Ahmed Dogan en Mustafa Karadaya heeft de Turkse minderheid als achterban (10% van de bevolking). Het verkiezingsprogramma van MRF lijkt redelijk op dat van Gerb, het vervelende is alleen dat de partij volgens veel analisten wordt gezien als marionettenpartij van de oligarchen en Moskou, die bovendien vaak in verband wordt gebracht met corruptie.

Tot slot haalt de populistische ondernemerspartij Volya (Wil) het net over de 4%. Deze partij wordt geleid door Vesselin Mareshki, ook wel de ‘Bulgaarse Trump’ genoemd. Net niet gehaald heeft het de hervormingsgezinde blokpartij Glas Naroden. Hetzelfde geldt voor DOST, een partij die de afgelopen weken werd gesteund door Erdogan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s