Willen de Bulgaren méér of minder Russische invloed

Willen de Bulgaren zich verder ontwikkelen richting een moderne liberale democratie zonder corruptie en een onafhankelijke justitie, of is de hang naar het communistische verleden toch zo groot dat ze kiezen voor een regering die het liefst nauwe banden onderhoudt met Moskou. Dat is een van de belangrijkste vragen die zondag 26 maart bij de parlementsverkiezingen beantwoord moet worden.

De strijd gaat in hoofdlijnen tussen twee partijen: de BSP (de socialisten) onder leiding van Korneliya Ninova en de centrumrechtse beweging “Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije” (GERB) van de eind vorig jaar afgetreden premier Bojko Borisov. Wie van de twee gaat winnen is nog volledig open. In de peilingen staan ze naast elkaar met beide ongeveer 30% van de stemmen.

Zoals de naam het al zegt, is GERB duidelijk de meer pro-Europese partij van de twee. Borisov heeft tijdens de verkiezingscampagne weliswaar laten doorschemeren dat hij het liefst van de sancties tegen Moskou af zou willen vanwege de grote handelsbelangen die er voor Bulgarije op het spel staan, maar een strijd met Brussel zal hij er niet voor riskeren.

Het hoofdkantoor van de socialistische partij BSP in het centrum van Sofia, Foto MK

Bij Ninova ligt dat anders. Niemand gelooft dat zij het zal laten komen tot een Bulgaarse exit uit de Europese Unie, maar ze zal als het aankomt op de Russische sancties wel een duidelijk ander geluid laten horen. Hetzelfde geldt voor het anti-corruptie beleid dat de EU zo graag van de grond zou zien komen, en het onafhankelijk maken van justitie. Onder Ninova is de kans daarop duidelijk kleiner.

Als Ninova aan de macht komt, kun je er donder op zeggen dat er allerlei populistische maatregelen genomen worden zoals het verhogen van de pensioenen en uitkeringen en meer belasting voor bepaalde buitenlandse ondernemingen. Kortom voor Europa zou het een stap terug zijn als Ninova wint.

Het wordt nog een stuk erger als je kijkt naar de potentiële coalitiepartners van BSP en GERB. Wie van de twee ook wint er zullen meer partijen nodig zijn om een kabinet te vormen, en het vervelende is dat de smaken beperkt, en een beetje vies, zijn.

De strijd tegen de Turken, Foto MK

Bulgarije verschilt in een aantal  opzichten sterk van andere voormalige Oostbloklanden. Het land heeft zich ten eerste niet losgemaakt van de Sovjet-Unie door middel van een revolutie. Het is geleidelijk gegaan, zonder enige vorm van ruzie. Het gevolg is dat de meeste politici na de val van het IJzeren Gordijn afkomstig waren uit de communistische partij. Ook de economische banden met Rusland zijn nooit doorgesneden, of minder geworden. Er wordt geschat dat ongeveer een kwart van het bbp op een of andere manier afhankelijk is van Rusland.

De vriendelijke relatie met de Russen is ook niet zo gek als je kijkt naar de geschiedenis van het land. De Russen waren degene die de Bulgaren in 1878 hielpen bij het verjagen van de Turken. De nationale feestdag op 3 maart herinnert hier tot op de dag van vandaag aan. 

Extreem Rechts

Degene die als eerste in aanmerking komt voor een regeringscoalitie zijn de “Verenigde Patriotten”, een samenklontering van extreemrechtse partijen die Bulgarije zien als de laatste grens tussen het christelijke Europa en de islamitische wereld. Zij staan ind e peilingen rond de 10%.

Een tweede mogelijkheid is de zakenman, Veselin Mareshki, die met zijn partij Volya (Wil) in de media omschreven wordt als de Bulgaarse Trump die het corrupte establishment wil aanpakken. Het vervelende is alleen dat Mareshki zelf ook niet vrij is van verdenkingen in die richting.

Dan zijn er nog twee Turkse partijen, waarvan de ene (DPS) sterke banden heeft met het Kremlin en de Bulgaarse maffia, en de andere (DOST) rechtstreeks wordt aangestuurd door Ankara.

Diplomatieke rel

De laatste paar weken is er een politieke rel uitgebroken tussen Bulgarije en Ankara. Net als in Nederland was er veel kritiek van de Bulgaarse regering op de manier waarop Erdogan probeert de verkiezingen te beïnvloeden. Erdogan doet dat op twee manieren. Ten eerste door de Turkse minderheid in Bulgarije aan te sporen op DOST te stemmen. En ten tweede door busladingen vol Turken met een Bulgaars paspoort over de grens te sturen zodat ze in Bulgarije hun stem uit kunnen brengen. Dit tot grote woede van met name de partij Verenigde Patriotten, die de bussen probeerde tegen te houden.

DPS was de voorbije jaren altijd in de regering, en volgens analisten maakt dat het zo moeilijk de corruptie te bestrijden in Bulgarije. Het is namelijk niet alleen de partij voor de Turkse minderheid (10% van de bevolking), maar ook de partij van de in de jaren negentig rijk geworden oligarchen. Dat geeft ze veel macht, wat nog wordt versterkt door het feit dat ze grote delen van de media controleren.

Versplinterd

En ten slotte zijn er enkele hervormingsgezinde partijen. Dit zijn partijen zoals Brussel ze graag ziet, maar het vervelende is dat ze zo versplinterd zijn dat ze nauwelijks een kans maken de kiesdrempel van 4% te overtreffen.

‘U hoort het al’, zegt Parvan Simenov van onderzoeksbureau Gallup International. ‘Het zal niet eenvoudig worden om een stabiele regering te vormen die er ook nog voor zorgt dat Bulgarije eindelijk qua economische ontwikkeling wat dichter bij de rest van de EU komt.’

Maar Simenov heeft wel een geruststellende boodschap: ‘Wie er ook wint, en wat voor regering er ook komt, een ding is zeker, Bulgarije zal nooit de EU verlaten. Daarvoor is de EU te belangrijk en te populair in de bevolking.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s