Geheime dienst heeft eng veel macht in Roemenië

Ik had vorige week een gesprek met de corruptiedeskundige Alina Mungiu-Pippidi van de Hertie School of Governance in Berlijn. Het ging over de zorgwekkende situatie waarin de EU verkeert en over Roemenië, haar geboorteland, dat op dit moment in rep en roer is over nieuwe wetgeving die corruptie minder strafbaar maakt.

Het artikel dat ik hierover geschreven heb in Het Financieele Dagblad vindt u hier beneden.

Een onderwerp dat in het interview wel aan de orde kwam, maar niet in het artikel staat, is de rol van de Roemeense geheime dienst SRI, vroeger beter bekend als de Securitate. Ik wist eerlijk gezegd niet hoe machtig dit instituut nog altijd is. Mungiu-Pippidi vertelde dat ze overal in het land hun oren en ogen hebben, in de stad, op het platteland, de politiek en justitie: de SRI heeft mannetjes die dossiers opbouwen over alles en iedereen, en als het nodig is wordt dat materiaal gebruikt om dingen gedaan te krijgen.

Verdeel en heers

De journalist Nick Kochan stelt in The Financial Times dat een deel van de voor corruptie veroordeelde politici mede dankzij informatie van de SRI in de bak zit. Een enkeling misschien ook wel ten onrechte.

Dat is zeker het standpunt van de regeringspartij PSD. Volgens de Roemeense sociaal-democraten is er sprake van een heksenjacht op politici door de anti-corruptie eenheid binnen justitie DNA, geleid door officier van justitie Laura Kodruti Kövesi.

Nou is het inderdaad bekend dat Kövesi gebruik maakt van de jaarlijks 20.000 telefoontaps door de SRI. Maar wat volgens Mungiu-Pippidi nog enger is, is dat het niet valt uit te sluiten dat de SRI ook een dossier heeft over Kövesi. Het zou zo maar kunnen dat ook de Kövesi gestuurd wordt door de SRI. Het is een complottheorie die sommigen delen, anderen helemaal niet. Maar zorgwekkend is het wel. Dat stelde eerder dit jaar ook The Guardian.

Volgens Mungiu-Pippidi is een ding zeker, de SRI mag niet meer macht krijgen. En aangezien macht en geld vaak samenhangen zou het belangrijk zijn dat het budget van SRI gekort wordt. Krijgt de SRI daarentegen meer geld, dan betekent dat meer macht, en een gevaar voor de democratie.

Laura Codruta Kövesi

Laura Codruta Kövesi

Artikel in het FD: Brussel schiet tekort in aanpak corruptie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s