De macht van het grote geld

Ik heb al een tijdje de indruk dat mensen met geld een te grote rol spelen in de politiek. Dat Goldman Sachs overal zijn vingers in de pap heeft, van de ECB (Draghi) tot aan de Europese Commissie (Barroso) zit me niet lekker. Net zo min als dat miljardairs als Bill Gates en Warren Buffett de rol van de overheid overnemen als bestrijders van armoede in de wereld.

Maar met de verkiezing van Donald Trump zijn mij de ogen pas echt goed geopend. Overal waar je kijkt lijken miljardairs vingers in de pap te hebben. Dat geldt ook voor Oost-Europa waar bijvoorbeeld in Tsjechië de op een na rijkste inwoner Andrej Babis goede kansen maakt later dit jaar premier te worden.

Nog duidelijker is Hongarije waar de laatste weken een ware hetze begonnen is tegen George Soros. De in Boedapest geboren miljardair wordt verketterd door premier Viktor Orban vanwege zijn steun voor Hongaarse NGO’s. Orban verwijt Soros dat hij met zijn geld de macht wil grijpen, en dat niet alleen in Hongarije, maar in heel Oost-Europa (lees dit artikel in The Guardian).

Plakaat van de Hond met twee Staarten Partij, Foto MK

De Hond met twee Staarten Partij is een van de weinige partijen in Hongarije die krachtig oppositie voert in Hongarije, Foto MK

De NGO’s van hun kant verwijten Orban ervan dat hij met zijn rijke miljonairsvrienden de hele democratie wil kapotmaken.

Ik sta in deze aan de kant van de NGO’s. Toch ben ik ook van mening dat Soros zich eigenlijk ver van de politiek zou moeten houden. Hoe goed zijn bedoelingen ook mogen zijn, ik vind dat de politiek er is voor de mensen, en bij miljardairs heb ik toch een zeker wantrouwen dat ze er vooral voor zichzelf zijn.

Ik weet ook niet of Soros een beter mens is dan Orban of Trump en zijn miljardairs vrienden Wilbur Ross, Betsy de Vos en Vincent Viola. Wat mij beangstigt is dat het niks uitmaakt of je nou naar links of rechts kijkt, of je het hebt over totalitaire regimes of liberale. steeds vaker worden regeringen gestuurd door mensen met geld. Ik vraag me af of dat nog wel democratisch genoemd kan worden. Gelukkig is Nederland nog een uitzondering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s