‘Hongarije is als een potemkindorp, mooi van buiten, rot van binnen’

De Hongaarse economie ziet er van buiten goed uit, maar is van binnen in verval. Dat is de boodschap van een zeer lezenswaardig artikel vrijdag van Bloomberg. Het persbureau heeft voor het artikel verschillende experts gesproken, waaronder zeker niet alleen gekende tegenstanders van premier Viktor Orban.

Een goed voorbeeld is Attila Chikan, oud-minister van economische zaken in het eerste kabinet van Orban (1998-2002) en nu professor aan de Corvinus universiteit in Boedapest. Hij zegt dat ‘zo lang deze regering een steeds groter deel van de economie naar zich toetrekt en er beslissingen worden gemaakt op basis van wie je kent, dan zullen economische verbeteringen niet lang stand houden.’

Viktor Orban, Foto Wikipedia

Viktor Orban, Foto Wikipedia

Het is een verwijt dat Orban vaker gemaakt wordt. Met de huidige regering heeft hij in 2010 afstand genomen van een liberaal-economische agenda in ruil voor een beleid gericht een sterke staat. Op zich een route waar zeker niet iedereen in de wetenschap op tegen is. Maar waar de meeste mensen het wel over eens zijn, is dat je als je een meer overheidsgeleide economie hebt, je wel extra moet oppassen dat de macht niet bij een klein groepje mensen terecht komt. En precies dat is wat er aan de hand is in Hongarije, zo zeggen zijn critici.

Moody’s

Orban van zijn kant wijst op de vooruitgang die Hongarije onmiskenbaar maakt op een aantal vlakken. Zo is de begroting op orde, de werkloosheid laag, net als de rente op staatsobligaties. Dat heeft ervoor gezorgd dat alle grote kredietbeoordelingsbureaus zoals Moody’s en S&P dit jaar de ‘credit rating’ van Hongarije hebben verhoogd.

Toch zijn door Bloomberg geïnterviewde economen niet overtuigd. Zij wijzen op de dalende concurrentiekracht van Hongarije en de toegenomen vriendjespolitiek die buitenlandse investeerders het land uit jaagt. ‘Bedrijven deinzen terug voor investeringen in Hongarije omdat ze geen vertrouwen hebben in de overheid’, zegt Anders Svensden van de Scandinavische Nordea Bank.

De cijfers wijzen dat ook uit. De investeringen zijn in de eerste negen maanden van dit jaar  met 14% gedaald. Electricité de France, Eni en Suez behoren tot de bedrijven die Hongarije dit jaar de rug hebben toegekeerd, en dat heeft economische gevolgen. Morgan Stanley verwacht dat als het overheidsbeleid zo doorgaat de economische groei tot 2030 uit zal komen op een zeer mager gemiddelde van 1,7% per jaar.

Potemkindorp

Vanwege de twee gezichten die Hongarije toont, vergelijkt Jozsef Peter Martin van Transparancy International Hongarije met een ‘Potemkindorp’ uit de tijd van Catherina de Grote.

Grigory Potemkin was edelman en ‘lover’ tegelijk van Catherina de Grote. Hij was bovendien in de achttiende eeuw als militair succesvol in de strijd met de Turken. Hij werd regent van de zuidelijke op de Turken veroverde Russische gebieden die nu aan de noordkant van de Zwarte Zee liggen (onder andere de Oekraïne en de Krim). Maar economisch was zijn regentschap volgens sommigen niet zo’n succes. Het verhaal gaat dat hij dit verborgen wilde houden voor Catherina de Grote en daarom een fraaier beeld ensceneerde door alleen façaden van woningen te bouwen met niks erachter dan kale velden. Er zijn historici die dit verhaal afdoen als anti-Russische propaganda. Orban zal die lezing ongetwijfeld ondersteunen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s