Roemenië belooft nog meer werk op te leveren voor moraalridder Timmermans

In Brussel is Laura Codruti Kövesi zeer geliefd. De “ijzeren dame van justitie” bestrijdt al drie jaar als openbaar aanklager bij de DNA de corruptie in haar land, en dat met groot succes en financiële ondersteuning uit Brussel.

De verkiezingsuitslag van afgelopen zondag roept echter de vraag op of Kövesi haar goede werk wel kan voortzetten. De sociaaldemocratische PSD heeft gedurende de campagne op alle mogelijke manieren geprobeerd Kövesi zwart te maken. Volgens de PSD is Kövesi bezig met een heksenjacht tegen PSD’ers. Ze is bovendien zelf ook niet helemaal zuiver op de graat. Haar proefschrift is voor de helft overgeschreven, beweerde PSD-parlementariër Sebastian Ghita, die overigens zelf meermalen voor de rechter heeft gestaan vanwege corruptie.

Verpletterende overwinning

De beschuldiging van plagiaat is niet bewezen, maar de positie van Kövesi is wel aangetast. De PSD heeft de verkiezingen met een verpletterende overwinning van 46% gewonnen. Het zit er dik in dat de PSD er alles aan zal doen om de macht van Kövesi te breken.

Frans Timmermans

Frans Timmermans

Voor Roemenië (en Brussel) zou dat een enorme tegenslag zijn. Roemenië gold jaren als meest corrupte EU-land samen met Bulgarije. Maar er is veel verbeterd sinds de DNA zijn werk oppakte. Er zijn duizenden beambten, politici en ondernemers opgepakt en veroordeeld. Alleen in 2015 werden 1258 mensen voor de rechter gebracht, waaronder 16 parlementsleden, 5 senatoren, 5 ministers en 97 burgemeesters en locoburgemeesters.

Gezondheidssector

Maar uitgeroeid is de corruptie daarmee nog lang niet. Vooral in het gezondheidswezen komen er geregeld schandalen naar boven. Het meest recente schandaal betreft een farmaciebedrijf dat verdunde desinfectiemiddelen heeft verkocht aan 350 van de 450 Roemeense ziekenhuizen. Hoeveel doden dit heeft opgeleverd is nog onbekend, maar dat het er veel zijn, staat vast.

Het schandaal kwam aan het licht na een brand in een disco vorig jaar, waar ook al corruptie in het spel was, ditmaal met bouwvergunningen afgegeven door ambtenaren uit de hoek van de PSD. Bij die brand vielen 64 doden, waarvan de helft in het ziekenhuis. Acht ziekenhuispatiënten bleken na onderzoek van Belgische artsen immuun te zijn tegen ziekenhuisbacteriën. Oorzaak: het slechte  desinfecteermiddel gebruikt in operatiezalen.

Onthutsend

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom mensen stemmen op een partij die duidelijk corrupt is. Het antwoord is even simpel als onthutsend. Er zijn geen schone politieke partijen in Roemenië. De enige uitzondering is misschien de nieuwe partij ‘Redt Roemenië’ die in ieder geval fel campagne heeft gevoerd tegen corruptie. Het leverde de partij een derde plek op met 9% van de stemmen. Dat was verrassend veel, maar niet genoeg om echt een vinger in de pap te krijgen.

In Roemenië is de hoop nu vooral gevestigd op president Klaus Iohannis, die tot op heden een schonen lei heeft. Zijn steun kan de DNA helpen de strijd tegen de corruptie voort te zetten. Slaagt hij daar niet in dan komt er een nieuw serieus probleem aan voor de Europese Commissie. Na Polen en Hongarije, die beide op de vingers zijn getikt voor het verzwakken van hun justitieapparaat, moet Frans Timmermans dan opnieuw uitrukken om de ‘waarden en normen’ van de EU te verdedigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s