China en Oost-Europa de nieuwe beste vrienden

Als het woord China valt, beginnen de ogen van Wojciech Staniszewski, de ceo van de Clip Groep, gelijk te schitteren. Staniszewski heeft de laatste 25 jaar veel geld verdiend als Volkswagen-dealer. Hij is er een van de rijkste Polen mee geworden. Ook de handel vanaf zijn logistieke centra naar Rotterdam loopt de laatste jaren lekker. Maar echt opgewonden wordt hij van ‘the next big thing’, de handel op China.

De Chinezen staan volgens hem te popelen om nieuwe handelsbanden met Polen en andere Oost-Europese staten aan te gaan. “Ze hebben geen zin meer om alles over zee te vervoeren naar Rotterdam. De trein wordt als alternatief ontwikkeld en wij denken hier in Poznan goede kaarten te hebben om een deel van die handel naar ons toe te trekken.’

Li Keqiang met president Duda

President Xi Jinping van China met Poolse president Andrzej Duda, foto Yahoo

Maar China kijkt natuurlijk niet alleen naar Poznan. Oost-Europa speelt voor de Chinezen een centrale rol in de nieuwe zijderoutestrategie. China wil samen met Rusland tientallen miljarden investeren in nieuwe infrastructuur die Azië over land verbindt met West-Europa.

Oost-Europa wordt gezien als een soort bruggenhoofd voor Chinese producten, en waar nodig kan Oost-Europa ook zelf Chinese goederen produceren. Wat bijvoorbeeld te denken van elektrische auto’s van een Chinees bedrijf, geproduceerd in Polen of Slowakije, bedoeld voor consumenten in Nederland en Duitsland.

Het zijn geen hersenspinsels. De Chinese premier Li Keqiang was onlangs nog in de Letse hoofdstad Riga voor het zogenoemde ’16+1-overleg’ met Oost-Europese landen waar hij beloofde de komende jaren €10 mrd te investeringen in de regio. Het kan daarbij gaan om infrastructuur, maar ook fabrieken of energievoorziening. De laatste jaren heeft China overigens al op grote schaal bedrijfsinvesteringen gedaan.

Bloeiende landschappen dankzij Volkswagen

Voor Oost-Europa is dat een welkome aanvulling op de investeringen uit West-Europa die de laatste tijd toch wat afzwakken. Een van de uitzonderingen is de auto-industrie die nog altijd gretig lijkt om te investeren in de regio. Wat te denken bijvoorbeeld van Volkswagen dat een paar weken geleden nog een gigantische fabriek in de buurt van Poznan opende. Dat overigens vlak voor de aankondiging dat het in Duitsland de komende tien jaar 23.000 banen wil schrappen.

Im Wrzesnia – een dorp dat voor kort alleen bekend was vanwege zijn landbouwproducten – werd ruim €800 mln geïnvesteerd, de grootste buitenlandse investering ooit van VW. In 2017 moet dat de productie van 70.000 bestelauto’s opleveren van het model Crafter. Een jaar later kunnen dat er volgens Volkswagen zelfs 100.000 zijn.

In totaal bieden de VW-fabrieken rondom Poznan nu al werkgelegenheid aan bijna 10.000 mensen. Als de fabriek in Wrzesnia over een aantal jaren op volle toeren draait, kan dat volgens Volkswagen oplopen tot 16.000.

Dacia-fabriek (Renault) in Roemenië, Foto MK

Dacia-fabriek (Renault) in Roemenië, Foto MK

Loonkosten

En dat is alleen Polen. In Slowakije en Tsjechië (Skoda) werken nog veel meer mensen. De voornaamste verklaring hiervoor zijn de loonkosten. De Duitse lobbyvereniging voor de auto-industrie (VDA) heeft onlangs uitgerekend dat een gemiddelde fabrieksarbeider in Duitsland €52 per uur kost. In Polen is dat nog geen €10. Met zo’n verschil kan een Duitse fabriek nog zo efficiënt opereren, het is lastig dat gat te overbruggen.

Geen wonder dus dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld Mercedes (Hongarije), Kia (Slowakije) en Renault (Roemenië) steeds grotere delen van de productie verhuizen naar Oost-Europa. Wie weet komen daar in de toekomst Chinese autobedrijven bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s