President Moldavië wil referendum over EU

Met wie wil Moldavië liever in een economische en politieke unie zitten: met Rusland of de EU? Als het aan de zondag verkozen president Igor Dodon ligt wordt deze vraag zo snel mogelijk voorgelegd aan het volk. Zelf zou hij voor Rusland kiezen, zo heeft hij tijdens de verkiezingscampagne gezegd. Het associatieverdrag uit 2014 met de EU levert volgens hem te weinig op. Dan liever een douane-unie met de Russen en Wit-Russen.

Het is een mening die blijkbaar meer Moldaviërs delen, want op basis van 90% van de getelde stemmen haalde Dodon 55,9% van de stemmen, tegenover slechts 44,1% voor de Pro-Europese kandidaat Maia Sandu.

Igor Dodon, Foto Wikipedia

Igor Dodon, Foto Wikipedia

Maar het was niet de enige reden waarom mensen op Dodon hebben gestemd. Zijn tweede verkiezingsbelofte was minstens zo belangrijk: het uitbannen van corruptie. Volgens Dodon heeft corruptie Moldavië enorme schade berokkend. ‘De oligarchen hebben dit land leeggeroofd en ten gronde gericht’, zo zei hij tijdens de campagne.

Hij raakte daarmee een gevoelige snaar bij de 3,5 miljoen Moldaviërs, die zich hier al jaren boos over maken. Die woede werd dit jaar alleen maar groter toen bekend werd dat er bij de Moldavische banken een miljard euro spoorloos, en om onverklaarbare reden, verdwenen is. Een drama in een land dat geldt als het armste van Europa. Volgenms de Wereldbank verdient een gemiddelde Moldaviër 240 dollar per maand. 41% van de mensen moet het doen met minder dan 5 dollar per dag.

Dat Moldavië bij een referendum vóór Moskou kiest en tegen Brussel, is overigens nog lang niet zeker. Moldavië is net als buurland Oekraïne namelijk sterk verdeeld. Er zijn Ruslandhaters en liefhebbers. De meeste liefhebbers zijn te vinden in Transnistrië, een onderdeel van Moldavië dat zich in 1990 onafhankelijk verklaarde,maar door slechts een enkel land wordt erkend. Zij kozen in 2016 met meer dan 90% voor het op termijn aansluiten bij Rusland. Ook hier werd gebruikgemaakt van een referendum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s