Microbrouwer uit de Karpaten tegenover het machtige Heineken

De rechtszaak wordt in Roemeense media afgeschilderd als een strijd tussen David en Goliath. Aan de ene kant het machtige Heineken tegen Csíki Sör, een microbrouwer uit de Roemeense Karpaten. En wat gebeurt er in zo’n strijd meestal? De regionale sympathie gaat al snel uit naar de kleinste.

csikisor

Het begon allemaal ruim een jaar geleden met een klacht van Heineken tegen een nieuw biermerk ‘Igazi Csíki Sör’, dat in 2014 op de markt werd gebracht door de ondernemer András Lénárd. In het Hongaars betekent Igazi Csíki Sör ‘het echte bier van de Szeklers’, een Hongaarse minderheid uit het noorden van Roemenië met als hoofdstad Csíkszereda. Heineken brouwt in dezelfde stad — die in het Roemeens Miercurea Ciuc heet — het biertje Ciuc, wat letterlijk precies hetzelfde betekent als Csíki alleen dan in het Roemeens.

Heineken vindt daarom dat de twee merknamen te veel op elkaar lijken en heeft daarom om een uitspraak gevraagd van de rechter. Wanneer deze een vonnis uitspreekt is volgens het Nederlandse concern nog onbekend. En zolang de zaak onder de rechter is, wil Heineken er niet te veel over kwijt.

Dit artikel heeft eerder gestaan in Het Financieele Dagblad: krant-20160723-0-009-068 (1)

Anti-Heinekenstemming

Maar ondertussen wint in Roemenië de gedachte terrein dat Heineken van een mug een olifant maakt. De Csíki brouwerij produceert slechts 30.000 hectoliter per jaar. Heineken Roemenië, dat volgens regionale media een omzet had in 2015 van €266 mln, haalt dat in een paar dagen met zijn merken Ciuc, Bucegi, Silva, Goldenbrau, Neumarkt, Gambrinus, Harghita en Hategana. Alleen de omzet van Ursus Breweries — een dochter van SABMiller — is in Roemenië nog iets groter.

Lénárd, een geboren en getogen Szekler, doet er alles aan om de anti-Heinekenstemming verder te voeden. Zo heeft hij een reclameanimatiefilmpje laten maken waarbij een échte Skezler zijn biertje wil koelen in een beekje, en dan wordt aangevallen door een beer. De twee vechten, tot de beer ziet dat iemand het biertje wil stelen. Dan slaan ze de handen ineen en voorkomen de diefstal. Met de dief is overduidelijk Heineken bedoeld.

Volgens Lénárd een leuk filmpje met succes. Op Facebook kreeg een oproep tot een boycot van Heineken 12.000 fans en zelfs de bekende kok Jamie Oliver zou volgens het Duitse blad Der Spiegel in zijn Hongaarse restaurant in Boedapest alleen nog maar Igazi Csiki Sör schenken, uit protest tegen het grootkapitaal.

Kleine brouwerij pesten

Heineken voelt zich door alle commotie onterecht in de hoek gedrukt van het grote boze buitenlandse concern dat kleine brouwerijtjes pest. Daar komt bij dat de Ciuc-brouwerij, die door Heineken in 2003 werd overgenomen, al in 1973 werd opgericht, en daarmee een veel langere traditie heeft dan Igazi Csíki Sör.

Csíki Sör zegt van zijn kant dat de Hongaarse naam Csíki niet gepatenteerd is door Heineken. Het is bovendien de naam voor een regio, en kun je die claimen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s