Krakau even het middelpunt van de christelijke wereld

In de katholieke wereld zijn deze week alle ogen gericht op Krakau waar van dinsdag tot en met zondag de Wereldjongerendagen worden gehouden. Het is het grootste kerkelijke evenement ter wereld en wordt een keer in de drie jaar gehouden. Dit keer worden er tussen de 1,5 en 2,5 miljoen mensen verwacht uit 187 landen. Het hoogtepunt is de zondagsmis van paus Franciscus aanstaande zondag. Vrijdag gaat hij naar Auschwitz.

Voor Krakau is het naast een christelijk feest ook economisch van groot belang. Krakau geldt als dé toeristische trekpleister van Polen. Het is de oude hoofdstad van Polen met een prachtig centrum met onder andere het centrale plein en het Wawel-kasteel, waar vroeger de koningen werden gekroond. Het is verder ook de stad waar de ‘heilige’ paus Johannes-Paulus II aartsbisschop was, waarschijnlijk de meest geliefde Pool uit de geschiedenis.

De Wawel in Krakau is een vesting met daarin de kathedraal en het koninklijk paleis

De Wawel in Krakau is een vesting met daarin de kathedraal en het koninklijk paleis, Foto MK

En de koningsgraven, Foto MK

Met de koningsgraven, Foto MK

En die van oud-president Lech Kaczynski, Foto MK

En die van oud-president Lech Kaczynski, Foto MK

Johannus Paulus II mag natuurlijk ook niet ontbreken, Foto MK

Johannus Paulus II mag natuurlijk ook niet ontbreken, Foto MK

De Wereldjongerendagen zijn natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om al dat schoons aan de wereld te tonen. De organisatie schat de kosten van het project op €100 mln in, maar de inkomsten zullen velen malen hoger zijn. Polen rekent op minstens €230 mln. Daar komen nog alle inkomsten van de kerk bij.

Voor de tweede stad van Polen met zijn 760.000 inwoners zal het ook een week worden van fysieke beperkingen. De veiligheidsmaatregelen zijn  enorm. Er zijn 40.000 veiligheidsmensen op de been, waarvan 20.000 politieagenten. Iedereen die deze week in Krakau is, moet rekenen op fouilleringen. Ook bij de grensovergangen zal meer worden gecontroleerd.

Het worden goede weken voor de koetsen op het centrale plein van Krakau, Foto MK

Het worden goede weken voor de koetsen op het centrale plein van Krakau, Foto MK

De paus komt woensdag aan in Krakau en zal dan eerst een ontmoeting hebben in het koninklijk paleis met president Andrzej Duda en de Poolse bisschoppen. Donderdag gaat hij naar het belangrijkste bedevaartsoord van Polen in Częstochowa waar in het Paulinerklooster een beroemde icoon van de Maagd Maria hangt, de zogenoemde ‘Zwarte Madonna van Częstochowa’. De dag daarop gaat Franciscus naar Auschwitz waar vooral veel gebeden zal worden en op zondag wordt er een slotdienst gehouden op het ‘Veld der Barmhartigheid’ in Brzegi, een buitenstad van Krakau waar de Paus ook logeert.

Het enige waar de katholieke kerk zich nog een beetje zorgen om maakt is de hoeveelheid aanmeldingen voor de zondagsmis. Vorige week waren dat er nog maar 80.000. Dat kan te maken hebben met de kosten. Iedereen die het Wereldjongerendagpakket (kost en inwoning) wil kopen moet namelijk €200 op tafel leggen, wat voor de gemiddelde Pool een hoop geld is.

In de regel zegt het aantal aanmeldingen overigens weinig. In Madrid (de laatste Wereldjongerendagen in Europa 2011)hadden zich 400.000 mensen aangemeld en kwamen er 1,5 miljoen. De laatste Wereldjongerendagen waren in Brazilië, de eerste in 1984 in Vaticaanstad. De Wereldjongerendagen waren een idee van Jonannes-Paulus II.

Een bezoek aan de Joodse wijk is een absolute must als je in Krakau bent, Foto MK

Een bezoek aan de Joodse wijk is een absolute must als je in Krakau bent, Foto MK

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s