Is Oost-Europa de volgende dominosteen die valt na Brexit?

In Europa groeit de angst dat een Brexit aanstaande donderdag het begin van het einde betekent voor de EU. Afgelopen weekend noemde de Luxemburgse minister van buitenlandse zaken, Jean Asselborn, het besluit van Groot-Brittannië voor een referendum niet voor niets ‘een historische fout’. Asselborn ziet het referendum als een doos van pandora, die eenmaal geopend niet meer te sluiten is. Na Groot-Brittannië zullen Centraal- en Oost-Europa volgen met eigen exit-referenda, en dan peu à peu de rest van de EU, tot er aan het niets meer over is van de eens zo geroemde Europese gemeenschap. Wat resteert is een continent in chaos, met een zwakke economie en een heleboel interne conflicten.

Maar komt het werkelijk zo ver? Natuurlijk valt niet te ontkennen dat de stemming in Centraal-Europa niet bepaald pro-Brussel is. Viktor Orban in Hongarije ligt al jaren overhoop met de Europese Commissie die zich volgens hem veel te veel bemoeit met binnenlandse aangelegenheden. In Slowakije en Tsjechië is het beeld niet veel anders, de stem van nationalisten wordt daar steeds sterker. En in Polen heeft nationaal-conservatieve regering het zo aan de stok met Brussel dat het zelfs wordt gedreigd met sancties.

Een ontspannen sfeer ziet er anders uit. Maar toch wil dat nog niet zeggen dat de Centraal-Europese landen tegen de EU zijn. Integendeel zo blijkt uit verschillende enquêtes. Veel mensen mogen dan wel op nationalistische partijen stemmen, als puntje bij paaltje komt wil een overgrote meerderheid wel binnen de EU blijven.

Dat heeft in de eerste plaats te maken met de angst voor Rusland. Binnen de EU (en de Navo) voelen Centraal- en Oost-Europa zich beter beschermd tegen de expansiedrift van Poetin, met als enige uitzondering misschien Bulgarije. Ten tweede is er een historisch besef dat verdeeldheid in Oost-Europa tot oorlogen leiden kan. De oorlog in het voormalige Joegoslavië ligt bij de meesten nog vers in het geheugen. Maar ook de chaos die uitbrak na het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk gedurende is niemand vergeten.

En dan is er nog de economische component. Er mag dan veel kritiek zijn op de bemoeizucht van Brussel, tegelijkertijd zijn de meeste mensen zich ervan bewust dat de regio er zonder de EU veel slechter voor had gestaan.

Oostenrijk-Hongarije in 1910 voordat het uiteenviel

Oostenrijk-Hongarije in 1910 voordat het uiteenviel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s