Gemeenzaam tegen Kaczynski

Ik was voor Het Financieele Dagblad op 4 juni in Warschau om een reportage te maken over de demonstraties tegen de regering. Het was heftig kan ik u vertellen. De mensen die ik sprak waren als de dood voor de toekomst van Polen in de EU.

De opkomst was enorm. Zeker 50.000 mensen. Het deed me een beetje terugdenken aan mijn jeugd toen ik ook nog heb meegelopen in demonstraties tegen de kruisraketten. Net als toen bij de kruisraketten, moet er overigens wel gezegd worden dat er ook een heleboel mensen zijn die de regering steunen. Dat blijkt ook uit de meest recente peilingen waaruit blijkt dat de PiS weliswaar terrein verloren heeft sinds de verkiezingen van vorig jaar oktober, ze zijn nog wel altijd ruimschoots de grootste.

Sommige van de demonstranten beseffen zich dat terdege. Het enige wat zij verlangen is dat de basisprincipes voor een democratische rechtsstaat worden geëerbiedigd. Tot deze groep behoort onder meer KOD-leider Mateusz Kijowski – een beetje een hippieachtig type, informaticus,  met baard. Anderen gaan veel verder en willen zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen. Zij gaan ervan uit dat de PiS niet twee keer achter elkaar een absolute meerderheid kan krijgen.

De komende weken en maanden zal de spanning waarschijnlijk alleen maar groter worden, zoveel is zeker. Dat geldt niet alleen voor de verhouding tussen de Poolse regering en de bevolking, maar ook tussen de PiS-regering en de EU.

Hier mijn verslag dat ik voor het FD schreef:

krant-20160606-0-007-026

De demonstratie ging dwars door het centrum over de avenue Marszalkowska naar het plac Konstytucji

De demonstratie ging dwars door het centrum over de avenue Marszalkowska naar het “plac Konstytucji” waar in 1989 de eerste (semi) vrije verkiezingen werden gevierd, Foto MK

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s