Een Bulgaarse nachtmerrie

Ik was een paar weken geleden aan de Bulgaarse Riviera om eens te kijken hoe de markt voor vakantiehuisjes erbij ligt. Ik had gehoord dat Bulgarije sinds het lid van de EU is steeds populairder is onder zonaanbidders. Sommigen is het goed bevallen, anderen helemaal niet. Het meest bekende Nederlandse voorbeeld van dat laatste is Gerd Leers die niet alleen financieel een blauw oog opliep met zijn belegging in het project Marina Black Sea Riviera, maar ook politiek averij opliep.

Voor dagblad De Limburger heb ik hierover een artikel geschreven in de weekendbijlage van zaterdag 11 juni: DDL-20160611-05014GO001

Maar zoals gezegd Leers was zeker niet alleen in zijn interesse voor Bulgarije. De eerste avond dat ik neerstreek in een wijk van Burgas was het gelijk raak. Ik kwam daar in een volle kroeg met Engelsen, Ieren, Noren en Russen die daar zaten te kaarten, kletsen en drinken. Grappige mensen, zo had je bijvoorbeeld Pamela, een voormalige pin-up uit Engeland, nu wat dikker geworden, die samen met haar man Trevor – een oud-Shell medewerker – al jaren in de regio woonden.

Het bleek dat ze net die dag hun huis hadden verkocht en dus wat te vieren hadden. Ze hadden op die aankoop wel ongeveer de helft van hun geld verloren maar “what the hack, its only money”.

Het belangrijkste was dat ze nu in de stad Burgas woonden (in plaats van erbuiten) en dus dichtbij hun vrienden. Verder hadden ze weliswaar veel geld verloren, maar daar staat tegenover dat ze nu ook goedkoper kunnen kopen of huren dan een paar jaar geleden. Elk nadeel heb z’n voordeel.

In “The White Dolphin” trof ik verder ook nog één Nederlander aan, ‘John’ zoals zijn Britse kaartvrienden hem noemden. Hij was vastgoedhandelaar in Burgos, en dat volgens eigen zeggen redelijk succesvol. ‘De zaken lopen hier niet zo goed als in Spanje waar ik vroeger als makelaar werkte, maar slecht is het ook niet.’

Ik heb zijn verhaal niet kunnen controleren, maar aan de bouwwoede te zien langs de kust, kan ik het me goed voorstellen. Als je van Burgos omhoog rijdt richting Varna (een prachtige stad) zie je de ene bouwput na de andere. De mannen en vrouwen in de White Dolphin wisten mij te vertellen dat dit wel iets is van de laatste tijd. Want tijdens de kredietcrisis van 2009 tot en met 2011 lag ook hier alles plat.

Hier nog wat impressies van het villapark van Gerd Leers en Varna

Een van de villa's van het Marina Black Sea Resort

Een van de villa’s van Marina Black Sea Riviera, Foto MK

Uitzicht vanaf het villapark is niet slecht, hoewel hier het weer niet echt meezat, Foto: MK

Uitzicht vanaf het villapark is niet slecht, hoewel op deze dag het weer niet meezat, Foto MK

Het strand van Byala, Foto MK

Het strand van Byala, Foto MK

In Varna waren ze in mei nog druk bezig met het opbouwen van de strandpaviljoens, Foto MK

In Varna waren ze in mei nog druk bezig met het opbouwen van de strandpaviljoens, Foto MK

En volgens mij waren de schoonzwemmers aan het oefenen voor Olympia, Foto MK

En volgens mij waren de schoonzwemmers aan het oefenen voor Olympia, Foto MK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s