Poolse aandelen zijn besmette waar voor beleggers

Economisch gezien is Polen nog altijd een van de hoogvliegers in Europa, en toch ontvluchten beleggers massaal het land. Dat komt door het nieuwe regeringsbeleid, dat zich in mei 2015 al aankondigde. Beleggers vrezen dat dit de bedrijfswinsten zal aantasten en Polen in een isolement zal brengen binnen Europa.

Dit artikel is eerder verschenen in Het Financieele Dagblad van 29 december: krant-20151229-0-018-026 (1)

De beurs van Polen is in een duikvlucht beland en het einde lijkt nog niet in zicht. Beleggers zijn volgens beursexperts als de dood voor het beleid van de nieuwe regering die onder leiding staat van de nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). ‘Het begon in mei met de verkiezing van Andrzej Duda tot president’, zegt Dariusz Gorski, hoofd vermogensbeheer bij Bank Zachodni. ‘En daarna is het met de winst bij de parlementsverkiezingen alleen maar erger geworden.’

De Poolse beursgraadmeter WIG 20 heeft sinds mei een kwart verloren. En ook de koersen van staatsobligaties zijn stevig gedaald omdat beleggers vrezen dat de PiS zich niet zal houden aan de Europese begrotingsregels.

Belasting op banktegoeden

‘Onze politici zijn voor 100% verantwoordelijk voor dit rampzalige beursjaar’, stelt Sebastian Buczek, ceo van vermogensbeheerder Quercus TFI, over de telefoon. ‘Naar mijn mening is dit het slechtste jaar voor onze nog jonge democratie.’

Volgens Buczek is de beurscrash veroorzaakt door verschillende maatregelen die de PiS heeft aangekondigd. Het gaat bijvoorbeeld om het idee om grote energiebedrijven te laten opdraaien voor de verliezen in de kolenmijnbouw, het monddood maken van het Constitutioneel Hof, het ontslag van veel gerespecteerde topmanagers bij semistaatsbedrijven, bij de politie en de geheime dienst; en last but not least de invoering van een belasting van 0,39% op alle banktegoeden, die de banksector jaarlijks €1,6 mrd kan gaan kosten.

Verliezen vergoeden

‘En dat laatste kan nog erger worden als de regering ook nog het plan doorzet om huiseigenaren schadeloos te stellen voor de door hen afgesloten hypotheken in Zwitserse franks’, zegt Gorski. Het gaat daarbij om ongeveer 600.000 gezinnen die door de waardestijging van de Zwitserse frank tegen een financiële strop aankijken van ongeveer € 4,6 mrd. De PiS vindt dat de banken dat verlies moeten vergoeden, omdat zij degene waren die de leningen hebben verkocht.

De Poolse centralebankpresident Marek Belka heeft gewaarschuwd dat dit een ‘zware bankcrisis’ kan uitlokken. Het is dan ook geen wonder dat banken en verzekeraars tot de slechtst presterende aandelen behoren in de WIG 20 met koersverliezen tussen de 25% en 35%.

Overdreven

En de onzekerheid zal vermoedelijk nog een tijdje aanhouden, verwacht Buczek: ‘Als onze politici op deze manier doorgaan met hun controversiële ideeën, dan zitten we in 2017 in een economische en sociale crisis.’ Nu groeit de economie op jaarbasis met 3,5%.

De PiS-regering zelf vindt dit soort rampscenario’s overdreven. ‘Het is oneerlijk en ongefundeerd’, zei vicepremier Mateusz Morawiecki onlangs. Morawiecki was tot voor kort bestuursvoorzitter van Bank Zachodni en zorgt volgens veel mensen uit het bedrijfsleven voor een van de weinige lichtpuntjes in het kabinet van PiS-premier Beata Szydlo.

Hij probeert de markten al weken te sussen met uitspraken als ‘ik ben zelf een bankier en begrijp daarom de markten heel goed en heb ook veel verstand van de reële economie.’ Volgens hem zal de PiS niets doen wat de economie in gevaar brengt en het begrotingstekort zal de komende jaren eerder dalen dan stijgen.

Brussel

Niet alleen beleggers hebben grote zorgen over de ontwikkelingen in Polen. Ook in Brussel kijken ze met argusogen naar het Oost-Europese land. De Luxemburgse premier Jean Asselborn, die momenteel de Europese Raad voorzit, vindt dat de Europese Commissie niet dezelfde fout moet maken als bij Hongarije en even de andere kant moet opkijken.

In een gesprek met persbureau Reuters waarschuwde hij afgelopen woensdag dat met de onlangs veranderde spelregels voor de hoogste Poolse rechtbank, het Constitutioneel Hof, ook voor andere rechtbanken de onafhankelijkheid op het spel staat, en daarmee de hele meningsvrijheid in Polen. ‘De ontwikkelingen in Warschau roepen helaas herinneringen op aan het ontstaan van vroegere dictatoriale regimes.’

Asselborn vindt dat er gedreigd moet worden met sancties. Beleggers zullen dat waarschijnlijk niet zo’n gek idee vinden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s