Brussel heeft geblaft naar Polen, nou moet het ook doorbijten

Het was tot nu toe de grootste minachting van de democratische grondprincipes. De Poolse regeringspartij PiS, nog maar net een maand aan de macht, heeft nu het Constitutionele Hof buitenspel gezet. Dinsdagnacht, na een lang en fel debat, konden de armen van PiS-leider Jaroslaw Kaczynski omhoog. Vanaf nu mag het Constitutionele Hof wetten die zij in strijd acht met de grondwet alleen nog maar verwerpen als er een ruime meerderheid is van 13 van de 15 stemmen. Daarmee heeft het Hof praktisch niets meer te zeggen.

Een grof schandaal roept de oppositie al weken. Tienduizenden mensen gingen de straat op om er tegen te protesteren. Oud-premier en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Lech Walesa noemde het onlangs een dermate zware aantasting van de democratie dat hij zelfs vreest voor een burgeroorlog in het gespleten Polen.

Frans Timmermans

Frans Timmermans, Foto PvdA

De Europese Commissie hield zich echter opvallend rustig. Daar is nu verandering in gekomen. De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz had zich wel al gemeld, net als Jean Asselborn, die namens Luxemburg de Europese Raad voorzit. Daar is nu namens de Europese Commissie Frans Timmermans bijgekomen.

In een brief aan de Poolse ministers van buitenlandse zaken (Witold Waszczykowski) en justitie (Zbigniew Ziobro) vraagt Timmermans de wetsverandering alstublieft in heroverweging te nemen. ‘Een goed functionerende rechtsstaat is een van de grondbeginselen van de Europese Unie’, zo schrijft de vicevoorzitter van de Europese Commissie. ‘En dat kan in gevaar komen als de integriteit, stabiliteit en het goed functioneren van het nationale Constitutionele Hof wordt ondermijnd.’

Timmermans heeft helemaal gelijk dat hij aan de bel trekt. De Commissie heeft dat een paar jaar geleden verzuimd in het geval van Hongarije, dat al grotendeels is weggegleden richting een autocratie. De voor Brusselse begrippen scherpe woordkeuze is eveneens terecht. Wat Timmermans nou alleen nog moet doen, is doorpakken. Van Kaczynski is bekend dat hij zich niet graag de les laat leren. Hij zal Timmermans waarschijnlijk bespotten, of hem misschien wel helemaal negeren. Wat kan Brussel nou helemaal doen tegen ons, een democratisch gekozen regering? Nou heel veel.

De Europese Commissie kan Polen bijvoorbeeld het recht op EU-subsidies ontzeggen. De samenwerking kan worden opgezegd op verschillende fronten. Europese instellingen kunnen worden verhuisd. En ultima ratio kan Timmermans de Polen dreigen met uitzetting uit de EU.

Dat zou voor Polen keihard aankomen. Voor zover bekend wil niemand binnen de PiS dat, zelfs niet Kaczynski die op zich een broertje dood heeft aan bemoeienis van buitenaf. De EU is voor de conservatief-nationalistische PiS uiteindelijk even heilig als de Paus. Ik zou daarom tegen Timmermans willen zeggen, laat je tanden nog een paar keer zien, grom er hard bij, en als Polen dan nog niet inbindt, ga dan over tot bijten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s