Lech Walesa waarschuwt voor burgeroorlog in Polen

De Poolse volksheld en oud-president Lech Walesa maakt zich grote zorgen over zijn land. Hij heeft donderdagavond in een televisie-interview gewaarschuwd voor een burgeroorlog als de regering niet tot inkeer komt en stopt met zijn aanvallen op het Constitutioneel Hof — de belangrijkste rechtbank van Polen.

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Het Financieele Dagblad: http://fd.nl/economie-politiek/1132381/lech-walesa-waarschuwt-voor-burgeroorlog-in-polen

De 72-jarige Walesa zei dat hij alles zal proberen om zijn oude vrienden bij de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) ervan te overtuigen dat het roer om moet, om te beginnen met hun voorzitter Jaroslaw Kaczynski. ‘Lukt dat niet’, zo zei hij ‘dan zal ik nog een keer de barricades op gaan en de strijd persoonlijk leiden’.

Ondemocratisch karakter

Walesa had zich na de parlementsverkiezingen op 25 oktober, die PiS met grote meerderheid won, nog achter Kaczynski en de PiS gesteld. In een interview zei hij dat de angst voor het ondemocratische karakter van de partij overdreven was. De mensen moesten volgens hem Kaczynski eerst een half jaar de kans geven zich te bewijzen.

Daar komt hij nu dus op terug. Hij zegt zich ‘te schamen’ voor deze democratisch verkozen regering. ‘Het zal tot een burgeroorlog komen als we deze onverantwoordelijke mensen verder toestaan het land op deze manier te leiden.’ Zijn voorstel is om een nationaal referendum te houden voor nieuwe verkiezingen.

De mond snoeren

De rechtse PiS, die regeert met een absolute meerderheid, is pas een maand echt aan het werk, maar heeft sindsdien al een hoop stof doen opwaaien. Zo heeft de partij aangekondigd de media naar haar hand te willen zetten en zijn er talloze bestuursvoorzitters van grote bedrijven weggejaagd. Maar wat volgens veel Polen het ergst is, is dat PiS probeert het Constitutioneel Hof — de rechtbank die hoedt over de Poolse grondwet — de mond te snoeren.

De partij probeerde dat eerst door de aanstelling van drie rechters tegen te houden die niet aan de wensen van de PiS voldeden. Toen het Constitutioneel Hof hier tegen in opstand kwam, heeft de PiS een nieuwe wet bedacht die zij nog voor de Kerst door het parlement wil loodsen. In deze wet wordt het stemrecht binnen het Constitutionele Hof zodanig aangepast dat het voor de rechtbank bijna onmogelijk wordt om nog wetgeving tegen te houden die in strijd is met de grondwet. Vorige week gingen tienduizenden mensen de straat op om hiertegen te demonstreren. En ook EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz heeft hier luid tegen geprotesteerd.

Oude bekenden

Walesa en Jaroslaw Kaczynski kennen elkaar overigens goed. Zij streden zij aan zij bij vakbond Solidarnosc tegen het communisme. Na de val van het IJzeren Gordijn behoorde zowel Jaroslaw als zijn tweelingbroer Lech Kaczynski tot Walesa’s belangrijkste adviseurs, toen hij president was van Polen. Uiteindelijk ontsloeg Walesa de Kaczynski’s omdat ze naar zijn mening te machtsbelust waren.

Nadat Walesa in 1995 de verkiezingen had verloren verdween hij steeds meer naar de achtergrond. De verhouding tussen hem en Jaroslaw Kaczynski werd er in de jaren daarna niet beter op. Dat geldt vooral sinds Walesa de streng katholieke Kaczynski een keer publiekelijk uitmaakte voor een verkapte homofiel (iets wat in de ogen van zowel Walesa als Kaczynski verwerpelijk is).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s