Poolse Nazi-trein vol goud blijkt fabeltje

De mogelijke vondst van een ‘nazi-trein’ vol goud zorgde afgelopen zomer voor grote opwinding in Polen. Tientallen schatzoekers begaven zich naar de stad Walbrzych om te zoeken naar de trein die daar volgens een lokale legende verborgen ligt onder de grond, met 300 ton goud aan boord. Maar het was te mooi om waar te zijn, zo blijkt nu. Een groep Poolse wetenschappers heeft dinsdag bekendgemaakt dat een uitgebreide zoektocht niets heeft opgeleverd.

Dit artikel stond eerder op 15 december op de website van Het Financieele Dagblad: http://fd.nl/economie-politiek/1131950/poolse-nazi-trein-vol-goud-blijkt-een-fabeltje

De wetenschappers hebben gezocht met alle mogelijke meetapparatuur. Er werd zelfs een heel bos gekapt, ‘maar het enige wat wij gevonden hebben zijn indicaties voor een tunnel, maar dan wel een met niets erin’, zei geoloog Janusz Madesj van de technische universiteit van Krakau vandaag op een persconferentie.

Gangenstelsel

Dat er een verborgen tunnel in de buurt van Walbrzych is, is niet vreemd. De nazi’s werkten bij Walbrzych vanaf 1943 aan een gigantisch onderaards gangenstelsel, beter bekend als het project ‘Riese’. Het nut van dit project, waarbij 5000 dwangarbeiders om het leven kwamen, is onbekend. Sommige historici denken dat het onderaardse gangenstelsel moest dienen als alternatief voor de Wolfsschanze, in het oosten van Polen, waar Adolf Hitler zijn hoofdkwartier had. Anderen denken dat er wapens moesten worden geproduceerd.

Gebruikt zijn de tunnels niet of nauwelijks. Ze bleven achter toen de Duitsers vluchtten voor het Rode Leger. Een aantal van de tunnels werd na de oorlog gevonden, anderen bleven verborgen, bedolven onder het puin. En volgens de legende zou in een van deze tunnels, vlak voor de val van Walbrzych, een trein verdwenen zijn met daarop het wapen van de Reichsbank en aan boord 300 ton goud.

Amateurhistorici

Het gerucht werd door de lokale toeristenindustrie omarmd, maar meer als grapje, tot deze zomer twee amateurhistorici, de Duitser Andreas Richter en de Pool Piotr Koper, beweerden dat ze de trein met metaaldetectors hadden gevonden. Dat lijkt nu dus onzin, hoewel de Duitser en de Pool de hoop niet opgeven. Zij houden vol dat op hun radarbeelden wel degelijk ‘iets’ te zien is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s