Merkel verdient alle lof

Is het nou echt een goed klimaatakkoord wat wereldleiders dit weekend in Parijs hebben bereikt? Zijn al die landen die hebben ondertekend daadwerkelijk bereid hun economische belangen opzij te zetten voor een beter milieu, of zeggen ze het alleen maar uit spel theoretische overwegingen, om ondertussen gewoon op de oude weg door te gaan? Ik twijfel, net zoals ik dat doe aan het voortbestaan van de Europese Unie en de eurozone.

Ik erger me net als zovelen aan de bureaucratie in Brussel. Als ik terugkijk op 15 jaar financieel wanbeleid in Griekenland denk ik ook wel eens laat ze toch lekker aan hun eigen lot over. En ik wordt sceptisch over Europa als ik kijk naar het overal opkomende rechts-extremisme en nationalisme en de Oost-Europese landen die alleen willen profiteren van de EU, maar de moeilijke opgaven over laten aan anderen.

En natuurlijk twijfel ik er ook wel eens aan of de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden is. Net als anderen ben ik bang dat de integratie niet slaagt, dat het geweld zich uitbreidt en dat de haat in de bevolking verder om zich heen grijpt.

Maar gelukkig ben ik geen wereldleider en/of politicus. Stel je voor dat Martin Luther King in zijn laatste preek had gezegd ‘We shall not overcome’ of dat Angela Merkel deze zomer had gezegd ‘Wir schaffen das nicht’. Waren we dan beter af geweest?

Ik denk het niet. Ik ben blij dat Merkel haar boodschap van ‘Wir schaffen das’ vandaag op de CDU-partijdag heeft herhaald. Terecht stelt zij dat een politicus niet kan zeggen ‘het lukt ons misschien’ of ‘we zullen het proberen’. Politici moeten sceptici bij de hand nemen. Ze moeten in hun eigen boodschap geloven en ze moeten de mensen overtuigen dat ze ook echt kunnen waarmaken wat ze zeggen, dat het realistisch is.

Ik ben het met lang niet alles eens wat Angela Merkel de laatste jaren heeft gezegd en gedaan in de binnen- en buitenlandse politiek. Ik twijfel nog steeds aan de euro, de EU, de vluchtelingencrisis en het klimaat. Maar godzijdank zijn er nog politici als Merkel die in ieder geval de hoop levend houden, die niet alleen populisme bedrijven en proberen een slaatje te slaan uit de angst in de bevolking. Het is zoals de Dalai Lama ooit zei: ‘De planeet heeft niet nog meer succesvolle mensen nodig. Wat de wereld nodig heeft zijn vredesmakers, genezers, herstellers, verhalenvertellers en mensen die liefhebben.’ Met andere woorden we hebben wereldleiders nodig die optimisme uitstralen, geen pessimisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s