‘Sluiten kolenmijnen helpt milieu nauwelijks’

Toen de Nederlander Boudewijn Wentink  (46 jaar) in 2013 werd gebeld door Gareth Penny, de ceo van New World Resources, had hij nog nooit gehoord van dit concern, dat met OKD eigenaar is van de enige vier Tsjechische steenkolenmijnen. Penny vroeg de van TNT afkomstige Wentink of hij wilde helpen het bedrijf te reorganiseren, eerst als juridisch directeur en later als cfo. Het belangrijkste probleem dat Wentink moest meehelpen oplossen was de herstructurering van een schuldenlast van €825 mln waar het bedrijf onder dreigde te bezwijken. Dat lukte vrij snel.

In 2014 gingen de obligatiehouders akkoord met een voorstel om een deel van de schulden om te zetten in aandelen, waarmee zij per saldo €185 mln in het bedrijf investeerden. Even leken daarmee alle problemen opgelost, maar al snel zorgde de dalende prijs voor steenkool voor nieuwe zorgen en verliezen. Wentink moet nu weer flink aan de bak om de zaak op de rails te houden.

Dit artikel verscheen eerder op 2 december in het Financieele Dagblad: krant-20151202-0-007-015

Boudewijn Wentink

Boudewijn Wentink

De prijzen voor steenkool zijn in vier jaar tijd met 60% gedaald tot het laagste niveau in 12 jaar. Is er nog wel geld te verdienen?

‘Het is in ieder geval lastig. In 2008 is er door een terugval in de wereldeconomie overcapaciteit ontstaan. En zeker toen Australië zijn overtollige cokeskolen op de markt begonnen te dumpen, was er geen houden meer aan bij de prijzen. Nu zitten we in een situatie waarbij ongeveer 60% van de kolenmijnen met verlies draait.’

Wordt het niet tijd kolenmijnen te sluiten? Dit gezien de verliezen en de grote bijdrage van steen- en bruinkolen aan de opwarming van de aarde.

‘Vanuit milieuopzicht kun je dit misschien zeggen, maar het gaat voorbij aan de enorme belangen die deze industrie heeft voor de regio Silezië. Je moet NWR en zijn operationele dochter OKD vergelijken met een bedrijf als PostNL in Nederland of KLM: grote werkgevers met een nationale  symboolwerking. Als we de kolenmijnen sluiten, betekent dat dus een klap voor heel Tsjechië en het milieu schiet er niet veel mee op.’

Hoe bedoelt u dat?

‘Dat heeft te maken met de rol die steenkolen in de industrie speelt. Er zijn twee soorten steenkolen: de hoogwaardige ‘cokeskolen’ en de minder waardevolle ‘stoomkolen’. De stoomkolen gaan naar elektriciteitscentrales, die inderdaad vervangen zouden kunnen worden door bijvoorbeeld gascentrales of windmolens. Maar cokes worden gebruikt in de staalindustrie, en daar is geen alternatief voor. Met andere woorden: als je de mijnbouwbedrijven sluit, is de kans groot dat je ook de staalbedrijven verliest, en daarna misschien ook de automobielindustrie.’

Toch moeten we op een of andere manier van die overcapaciteit af. Hoe?

‘Het zal survival of the fittest worden. De komende jaren zal de productie hoe dan ook omlaag moeten. Het zijn uiteindelijk de meest gezonde en efficiënte bedrijven die overleven.’

Een van uw mijnen — de Paskov-mijn — is zeer onrendabel. Waarom wachten met sluiting?

‘We wilden de mijn eerder sluiten, maar dat had het ontslag van 3000 mensen betekend en dat wilde de regering niet. Zij heeft ons daarom gevraagd de mijn open te houden tot 2017 in ruil voor €20 mln aan staatssteun. Deel van die afspraak was echter ook dat de prijs voor cokeskolen niet meer dan drie kwartalen onder $110 per ton mocht zakken. En dat is wel het geval nu de prijs rond de $80 schommelt. We proberen daarom nu tot een nieuwe afspraak te komen.’

Vlak over de grens in Polen piekert de overheid er niet over mijnen te sluiten, zelfs al lijden ze grote verliezen. Wat vindt u daarvan?

‘Ik hoop dat de Europese Commissie hier een stokje voor steekt. Structurele overheidssteun voor mijnen, of welk bedrijf dan ook, is verboden in de EU en het verpest de markt voor anderen. Wij zouden graag zien dat de slechtst draaiende mijnen in Polen gesloten worden.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s