Volkswagen is nog lang niet afgeschreven

Ik ben geen groot fan van Volkswagen. Ik rij er niet in. Heb er geen aandelen in en waarschuw al tijden dat de aandelenkoers sterk overgewaardeerd is vanwege de afnemende vraag in China. En toch wil ik het een keer opnemen voor het bedrijf uit Wolfsburg en zijn 600.000 werknemers.

Als je de laatste weken de kranten leest dan lijkt het soms net of Volkswagen zo goed als afgeschreven is. Het bedrijf hangt boetes boven het hoofd die kunnen oplopen tot wel €70 mrd zeggen experts, een bedrag dat zelfs het rijke VW met geen mogelijkheid kan opbrengen. Ook niet als ze al het tafelzilver verkopen zoals de dochters MAN, Scania en Porsche.

Ik denk dat dit overdreven is. Laten we ‘dieselgate’ eerst eens vergelijken met British Petroleum en zijn olieramp uit 2010 op het boorplatform Deepwater Horizon. Dit ongeluk in de Golf van Mexico vernietigde een heel kustgebied, vissers raakten hun baan kwijt en er was enorme schade aan economie en natuur. Het leverde BP uiteindelijk een straf op van €18,6 mrd plus extra kosten die het bedrijf moest maken om de ramp op te lossen. Ik denk dat Volkswagen hoger uit zal komen, maar de bedragen die nu de ronde doen zijn overdreven.

Wat weten we tot nu toe:

  1. Volkswagen heeft sinds 2008 manipulatieve software ingebouwd in dieselpersonenwagens.
  2. In Amerika gaat het om ongeveer een half miljoen auto’s.
  3. In Europa zijn het er veel meer, ongeveer 8 miljoen en wereldwijd 11 miljoen.

In de VS staat Volkswagen allereerst een stevige boete te wachten voor het overtreden van de milieuregels. Maar zijn dit tientallen miljarden? Als je de milieuschade die Volkswagen heeft aangericht vergelijkt met die van BP dan is het eigenlijk niks. Zelfs al zou de Amerikaanse justitie iets tegen Duitse auto’s hebben en VW daarom heel zwaar willen beboeten dan kan het volgens mij nog steeds om niet meer dan een paar miljard euro gaan.

Lastiger in te schatten is hoe justitie zal omspringen met het moedwillig misleiden van de consument en de overheid. Hier moet VW met een grotere straf rekenen. Voor liegen en bedriegen hebben banken in de afgelopen jaren zware boetes ontvangen. De hoogste boete ging naar JP Morgan die ¤13 mrd moest betalen voor de handel in rommelhypotheken. Naar mijn idee ging het daarbij om een veel erger vergrijp. Volkswagen zal naar mijn idee dan ook minder zwaar worden bestraft. Veel meer dan €10 mrd zal het naar mijn idee niet worden.

Ten derde zijn er de collectieve claims van burgers, autohandelaren en beleggers die zich bedrogen voelen door VW en in hun gezondheid geschaad. Hier zal Volkswagen nog jaren zoet mee zijn. Experts gaan ervan uit dat er voor tientallen miljarden aan claims komen, maar die zullen natuurlijk niet allemaal de eindstreep halen.

Misleidende reclames zijn makkelijk te bewijzen. De kopers van Volkswagen mogen dus zeker op een schadevergoeding rekenen. Hetzelfde geldt voor autodealers, maar bij beleggers wordt het al lastiger om misleiding te bewijzen. Het minste kans maken de advocaten die proberen te bewijzen dat Volkswagen mensenlevens heeft bedreigd. Dat zal lastig te bewijzen worden, en als het bewezen wordt dan kan de Amerikaanse economie nog wat te wachten staan. Wat te denken van al die bedrijven die naar schaliegas boren, of landbouwbedrijven die pesticiden gebruiken. Vergeet het maar, daar zal de Amerikaanse justitie zich niet aan branden.

Laten we zeggen dat het in totaal om €16 mrd gaat. Daar komt nog ongeveer € 10 mrd bij die Volkswagen moet uittrekken voor technische aanpassingen aan alle dieselauto’s die het wereldwijd heeft verkocht. Dan zitten we op €26,5 mrd.

Ten slotte moet Volkswagen ook in andere landen dan de VS rekenen op boetes. Die zouden eigenlijk veel hogere boetes moeten zijn dan in de VS, omdat het om veel meer auto´s gaat (acht miljoen in Europa). Daar staat tegenover dat de Europese autoriteiten lang niet zo streng zijn als de Amerikaanse en bovendien heeft in Europa niemand iets aan een sterk verzwakt Volkswagen. Daarvoor is het bedrijf te belangrijk voor de Europese economie. Met €3,5 mrd zou Brussel naar mijn mening al behoorlijk streng zijn.

Alles bij elkaar dus €30 mrd uitgesmeerd over een jaar of vijf. Het is een enorm bedrag, maar voor Volkswagen goed op te vangen. Moeilijker wordt het om het imago te herstellen. Daarvoor moeten Volkswagen en zijn nieuwe ceo Matthias Müller nu keihard aan het werk. De basis is helemaal niet zo slecht. Het is onzin om nu opeens te zeggen dat alle auto’s van VW niet deugen. Mijn smaak is het niet, maar ik kan me voorstellen dat als Müller weet te overtuigen dieselgate voor andere consumenten al heel snel naar de achtergrond verdwijnt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s