Docdata maakt reuzensprong op Poolse onlinemarkt

Het Brabantse logistiekbedrijf Docdata zet een grote stap op de Poolse markt. Vanaf oktober gaat Docdata voor het Oost-Europese e-commercebedrijf Allegro goederen verzenden en het retourmanagement verzorgen. Bestuursvoorzitter Michiel Alting von Geusau noemt het ‘een reuzensprong’ voor het bedrijf.

De onlinehandel staat in Polen nog in de kinderschoenen, vertelt Von Geusau over de telefoon. Polen is met 38,5 miljoen inwoners echter in potentie een van de grootste markten van Europa. De Docdata-topman benadrukt dat de deal met Allegro veelbelovend is, maar dat succes zeker niet gegarandeerd is.

Dit artikel heeft eerder in Het Financieele Dagblad gestaan van 8 september 2015: krant-20150908-0-015-048

Concurrentie ligt op de loer

Allegro – dat in 1999 werd opgericht door de Nederlander Arjan Bakker – is weliswaar verreweg de grootste speler op de Poolse markt met een marktaandeel van ruim 50%, maar de kans is groot dat binnenkort echt grote onlinewinkels zoals Amazon of eBay zich op de Oost-Europese markt werpen. Allegro heeft een breed assortiment, van onder meer boeken tot autobanden en van elektronica tot meubels.

Om de concurrentie straks aan te kunnen moet Allegro zijn dienstverlening moderniseren. Daar komt Docdata om de hoek kijken, zegt Von Geusau. Het belangrijkste wat volgens hem verbeterd moet worden, is de levertijd. Nu zit er nog een grote vertraging tussen het moment van aankoop en levering. Dat komt doordat Allegro nauwelijks goederen op voorraad heeft.

 

Allegro bouwt nu aan een gloednieuw voorraad- en distributiecentrum in Blonie, even buiten Warschau, dat Docdata gaat organiseren. Von Geusau wil nog geen uitspraken doen over wat de deal aan omzet of winst op kan leveren. ‘The proof of the pudding is in the eating’, zegt hij.

Nederlandse link

Allegro zal niet zomaar weggeblazen worden als bijvoorbeeld Amazon ernst gaat maken van de Oost-Europese onlinehandel. Het heeft namelijk een machtige grootaandeelhouder in het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Naspers, dat met een beurswaarde van ruim $ 64 mrd geldt als het waardevolste bedrijf van Zuid-Afrika.

Bij alle drie betrokken bedrijven staat overigens een Nederlander aan het roer. Aan het hoofd van Naspers staat Bob van Dijk, die eerder onder meer de baas was bij Marktplaats.nl en Ebay Nederland. In 2013 maakte hij de stap naar Allegro voordat hij in 2014 ceo werd van Naspers. Bij Allegro heeft momenteel oprichter Arjan Bakker de touwtjes weer in handen genomen.

Docdata al aanwezig in Polen

Voor Docdata is de stap naar Polen niet helemaal nieuw. Het heeft al een verdeelcentrum in Świebodzin, maar het werk is daar nog beperkt. De belangrijkste markten voor Docdata zijn echter Nederland, België en Duitsland. Docdata verzorgt daar onder andere verzendingen en retourleveringen voor Bol.com, de Bijenkorf, Zalando, Asos, Toys’R’Us, HP en House of Fraser.

Docdata behaalde vorig jaar een omzet van € 168,7 mln en een nettowinst van € 7,3 mln. Een grote tegenvaller in 2014 was dat een groot deel van de dienstverlening aan het Duitse Zalando wegviel. Dat werd echter grotendeels goedgemaakt met het binnenhalen van andere klanten. Docdata verdient verder zijn geld met dochter IAI, dat is gespecialiseerd in machines voor de productie van identiteitskaarten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s