Pardubice, dankzij Foxconn een nieuw centrum voor elektrotechniek

De Tsjechische stad Pardubice is duidelijk niet arm. Dat is te zien aan het stadhuis dat net een nieuwe lik verf heeft gekregen, de nieuwe bussen en het centrum met zijn drukke winkelstraten en terrasjes. Pardubice heeft niks weg van een grijze Oost-Europese stad zoals je die vaak ziet. Het is welvarend en dat heeft de stad volgens burgemeester Martin Charvát voor een groot deel te danken aan de Taiwanese producent van computeronderdelen Foxconn.

Dit artikel is eerder verschenen in Het Financieele Dagblad van 29 augustus: krant-20150829-0-012-074

Het Taiwanese bedrijf — bekend als hofleverancier van onder andere Apple, Amazon, Hewlett-Packard en Microsoft — streek vijftien jaar geleden neer in Pardubice op een moment dat de toekomst er alles behalve rooskleurig uitzag. De stad had net in Tesla Pardubice zijn grootste werkgever verloren. En met het faillissement van dit bedrijf (niet te verwarren met de gelijknamige Amerikaanse autoproducent) dreigde een hele sector te verdwijnen. Want zonder Tesla was er ook voor andere elektrotechnische bedrijven weinig werk meer.

Foxconn voorkwam dat. Het bedrijf nam de gebouwen van Tesla over, creëerde nieuwe banen en nam in zijn kielzog ook nog andere buitenlandse bedrijven mee, waaronder Panasonic.

Skoda nog aan kop

Nu is het bedrijventerrein aan de rand van stad, met zijn kenmerkende blauw-witte gebouwen, een economische magneet. Foxconn is zelfs uitgegroeid tot de op een na grootste exporteur van Tsjechië met een uitvoer in 2013 van €4,4 mrd. Alleen autofabrikant Skoda was groter.

En als het aan ceo Terry Gou van Foxconn ligt, is dat nog maar het begin. In juli maakte hij bekend een overeenkomst te hebben gesloten met de Tsjechische regering voor nieuwe investeringen van €93 mln in Pardubice en het nabijgelegen Kutná Hora. Daarmee wordt een nieuwe fabriek gebouwd en een R&D-centrum. Uiteindelijk moet Pardubice uitgroeien tot een van Foxconn’s belangrijkste productiecentra buiten China en India.

Foxconn in Pardubice

Foxconn in Pardubice, Foto Wikipedia

Het is een investering die volgens de Tsjechische handelsminister Jan Mládek ‘duizenden banen’ oplevert, naast de 5500 mensen die Foxconn al in dienst heeft. Burgemeester Charvát is al even enthousiast. Wat hij vooral benadrukt is dat Foxconn in Tsjechië niet de slechte werkgever is waar het in China en India vaak van wordt beticht. En ook in Tsjechië heeft het concern al meerdere malen aanvaringen gehad met de vakbonden, die er over klagen dat het concern veel goedkope arbeidskrachten haalt uit onder andere Mongolië en Vietnam.

Rijdende trein

Maar volgens Charvát is Foxconn een modelwerkgever. ‘Ze zijn dit jaar niet voor niets uitgeroepen tot de op een na beste werkgever van heel Tsjechië.’ En Charvát rekent erop dat de kwaliteit van de banen in de toekomst alleen maar beter wordt. Immers, het bedrijf wil in Pardubice niet alleen produceren, het wil er ook nieuwe producten ontwikkelen. ‘Veel van het simpele werk zal verdwijnen, omdat Foxconn zwaar inzet op automatisering’, stelt hij hoopvol.

De investeringen in automatisering zijn ook voor handelsminister Mládek reden te meer om blij te zijn met de Taiwanezen. Mládek: ‘De investering van Foxconn zal ons niet alleen helpen op de rijdende trein van automatisering te springen, het zal ons ook helpen gelijke tred te houden met onze Duitse concurrenten.’

Dit is het slot van de rubriek Trending topic. FD-correspondenten besteedden daarin deze zomer speciale aandacht aan lokale verhalen die nauwelijks de internationale pers bereiken, maar die alles zeggen over de landen waar de verslaggevers wonen en werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s