Er ligt in Polen ‘voor 99% zeker’ een zwaar gepantserde Nazitrein begraven

Het begon vorige week met wilde speculaties, maar moet nu steeds serieuzer genomen worden. In het zuidwesten van Polen, in de regio Neder-Silezië, is een zwaar gepantserde trein uit de nazitijd gevonden die mogelijk vol zit met goud, juwelen en andere kostbaarheden. De locatie zou zijn prijsgegeven door stervende man die erbij was toen de trein in 1945 verdween.

Afgelopen woensdag werd de vondst voor het eerst officieel bevestigd: burgemeester Zygmunt Nowaczyk van de stad Walbrzych beaamde dat er ‘iets groots’ was gevonden. Vrijdag deed Pawel Zuchwoski, de hoogste ambtenaar op het ministerie van cultuur, er een schepje bovenop door te bevestigen dat het ‘voor 99% zeker’ om een zwaar gepantserde trein gaat, mogelijk met sieraden en andere kunstvoorwerpen aan boord. Met speciale apparatuur zou een ongeveer 100 meter lang object zijn gedetecteerd met de contouren van een trein.

Dit artikel verscheen eerder in licht andere vorm op 27 augustus op de website van Het Financieele Dagblad

Waar de precieze vindplaats is, blijft vooralsnog onbekend. Volgens Zuchowski is de trein opgespoord nadat iemand die er bij was toen de trein verborgen werd op zijn sterfbed de locatie zou hebben prijsgegeven. Vermoedelijk is het ergens in het stelsel van mijngangen onder de berg waarop slot Fürstenstein staat, een kasteel gelegen in het stadsgebied van Walbrzych. Poolse media berichten in ieder geval van verhoogde militaire activiteiten in dit gebied.

Dat kan ook te maken hebben met ontploffingsgevaar. Zuchowski waarschuwt mensen pertinent niet zelf te graven naar de schat, want de trein is vermoedelijk omgeven met mijnen. Het is dus levensgevaarlijk, ook omdat er in de mijngangen giftig methaangas kan ontsnappen.

800px-Castle_Fürstenstein

Zamek Książ of slot Fürstenstein, Foto Wikipedia

De geruchten over een, misschien zelfs twee, verloren gegane nazitrein(en) met een enorme schat aan boord doen al heel lang de ronde. De geruchten gaan terug tot 1945, toen er volgens ooggetuigen een trein door het dorp kwam met daarop het teken van de Reichsbank. Deze zou, zo gaat de legende, 300 ton goud aan boord hebben gehad en mogelijk ook nog andere kunstschatten. De trein verdween in de kilometerslange tunnels onder Walbrzych die vlak voor de capitulatie werden opgeblazen.

Project Riese

De tunnels onder Walbrzych zijn onderdeel van een grootschalig en geheim bouwproject van Nazi Duitsland genaamd project Riese. Dwangarbeiders groeven tussen 1943 en 1945 zeven ondergrondse tunnels en ruimtes in het Uilengebergte en Slot Fürstenstein. Velen stierven door ziekte en ondervoeding. Het is onduidelijk wat het doel was van de tunnels. Het kasteel bij Walbrzych was mogelijk bedoeld als hoofdkwartier en de tunnels in het Uilengebergte dienden waarschijnlijk om een deel van de industriële productie te beschermen tegen luchtaanvallen.

Vindersloon

Dat de tunnels bestaan is zeker. Sommige tunnels zijn te bezoeken. De nazitrein bleef echter altijd een legende. Vele schatgravers hebben geprobeerd hem te vinden, net zo goed overigens als een andere hier mogelijk verborgen schat: de verloren Barnsteenkamer uit het Catharinapaleis in Sint-Petersburg. Alle pogingen bleven zonder succes, tot vorige week een Pool en een Duitser via hun advocaat lieten weten de schat nu echt gevonden te hebben. De exacte plek wilden ze pas prijsgeven als hen een vindersloon van 10% werd beloofd.

Goudkoorts

Sindsdien is in Walbrzych een ware goudkoorts losgebarsten. Tientallen amateurschatgravers kammen het gebied af in de hoop iets te vinden. Volkomen zinloos, zegt burgemeester Nowaczyk, omdat alles wat boven water komt uiteindelijk de Poolse staat toebehoort.

Dat er ook andere mensen zullen zijn die de schat claimen, lijkt zeker. Zo zegt Jerome Hasler van het Art Recovery Fund tegenover de Britse Telegraph dat de schat wat hem betreft moet worden teruggeven aan de mensen van wie het goud gestolen is, meestal joodse families.

Doodnormaal

Experts waarschuwen ondertussen dat de trein eerst boven de grond moet komen voor er met zekerheid gezegd kan worden dat het om een schat gaat. Volgens de lokale historica Joanna Lamparska zijn de verwachtingen veel te hoog gespannen. Tegenover de televisiezender TVN24  zei zij dat het net zo goed om een trein met grondstoffen of militaire apparatuur kan gaan. De nazi’s bouwde de tunnels in Neder-Silezie immers omdat ze op die manier een deel van de industriële productie wilde beschermen tegen luchtaanvallen. Bij de gevonden trein kan het dus net zo goed gaan om een doodnormaal goederentransport.

Bronzen paarden

Dat de nazi’s overal in kelders, mijnen en op zolders schatten hebben verborgen, is wel bekend. Vorig jaar draaide nog een film in de bioscoop over de zogenoemde ‘Monument Men’, die aan het einde van de oorlog vele kunstschatten hebben getraceerd. Hun grootste vondst was in een Oostenrijkse zoutmijn. Ook meer recent zijn er opzienbarende vondsten gedaan. Dit jaar nog met hulp van de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand, die in samenwerking met de Duitse politie een grote verzameling kunst opspoorde waaronder de beroemde bronzen paarden van Hitler.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s