Zorgen Deutsche Bank verdwijnen niet met komst nieuwe topman

Deutsche Bank kreeg eerder deze maand een nieuwe topman, eindelijk moet je zeggen, want de oude leiders Fitschen en Jain genoten nog maar weinig vertrouwen bij de aandeelhouders, werknemers en klanten. Voor Het Financieele Dagblad schreef ik daarover deze analyse met de boodschap dat met een nieuwe kapitein de problemen nog lang niet weg zijn.

‘Dit kan een keerpunt worden’, schreef een enthousiaste analist van Citibank als commentaar op de bestuurswissel bij Deutsche Bank. De nieuwe topman John Cryan geniet volgens Citi  ‘een hoog aanzien’ in de sector en geldt als ‘expert op het gebied van kostenvermindering’. Cryan is daarmee volgens Citi de aangewezen persoon om de bank winstgevender te maken.

Andere bankanalisten komen maandag met gelijksoortige commentaren, en ook van beleggerszijde is er lof. Zo ziet de beleggersgroep Hermes het vertrek van Jain en Fitschen als grote overwinning voor de aandeelhouders. Die hadden namelijk twee weken geleden al laten zien dat ze Jain en Fitschen weg wilden hebben: 39% van de aandeelhouders stemde tegen de twee co-ceo´s.

Voor Jain, die nog een jaar aanblijft als adviseur van Deutsche Bank, is het afscheid het bitterst. Hij werd 2012 door Achleitner nog als de grote man binnengehaald. De Indische investmentbanker gold als perfecte opvolger van Josef Ackermann. Jain genoot groot aanzien in internationale kringen; hij had prachtige resultaten laten zien met de zakenbank in Londen en gold als buitengewoon intelligent. Zijn enige nadeel was dat hij niet zo lekker lag in Duitsland. Hij kreeg daarom als adjudant de 63-jarige Fitschen mee.

Het ging daarbij slechts een beetje om zijn gebrekkige Duits. Veel belangrijker was zijn achtergrond als zakenbankier, die in Duitsland veel kritischer werd bekeken dan daarbuiten. Was hij wel de juiste man om Deutsche Bank minder afhankelijk te maken van diezelfde investment bank, vroegen ze zich in Duitsland af.

Schandalen

De Duitse sceptici kregen gelijk. De afgelopen drie jaar is Deutsche Bank van het ene schandaal in het andere gerold. Rechtszaken waren aan de orde van de dag. Het ging daarbij om manipulatie van rente- en valutatarieven, gesjoemel met Amerikaanse hypotheken en een uit de hand gelopen ruzie met een mediamagnaat. De kosten liepen in de miljarden. En de meeste schandalen hadden te maken met de investmenttak, dus kreeg Jain de schuld.

Cryan, die nog een jaar zal worden bijgestaan door Fitschen, is in tegenstelling tot Jain gelukkig veel minder belast met een verleden als zakenbankier. Hij wordt bovendien gezien als goede saneerder, een eigenschap die Deutsche Bank nodig heeft.

Het zijn namelijk niet alleen de rechtszaken die Deutsche Bank uit de weg moet ruimen. De bank moet zijn hele businessmodel aanpassen. Jain en Fitschen hebben daar twee weken geleden een begin mee gemaakt met hun ‘Strategie 2020’. Het is aan Cryan deze uit te voeren. Het gaat daarbij onder andere om verkoop van dochter Postbank; het sluiten van een op de drie filialen in Duitsland; het sluiten ook van meerdere internationale kantoren; en een versteviging van het eigen vermogen.

Geen grote veranderingen

Van Cryan wordt gehoopt dat hij deze grootscheepse reorganisatie in goede banen kan leiden, want grote veranderingen worden van hem niet verwacht, hoogstens wat andere accenten.

Makkelijk wordt dat niet. Zo mag hij bij het saneren van het Duitse kantorennet rekenen op heftige weerstand van het personeel. En de schandalen zijn ook nog lang niet allemaal van tafel. Integendeel er komen af en toe nog nieuwe bij.

Twee weken geleden nog werd bekend dat Deutsche Bank betrokken is bij een witwasaffaire in Rusland. In de Verenigde Staten wordt ondertussen binnen enkele weken een nieuw vonnis verwacht over het vals voorlichten van klanten bij de handel in hypotheken. Zowel binnen als buiten bank durft niemand meer te zeggen of de €4,8 mrd die tot nu toe gereserveerd zijn voor het schikken van juridische claims genoeg zijn.

Werk aan de winkel dus voor Cryan, die er op mag rekenen dat president-commissaris Achleitner gespannen over zijn schouder meekijkt. Hij had bij de keuze voor Jain en Fitschen al een stevige vinger in de pap. Bij Cryan geldt dat nog meer.

Mocht Cryan falen bij het uitvoeren van de Strategie 2020, dan zal dat ook als falen van Achleitner worden gezien. Ook zijn baan staat dus op het spel.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s