‘Experiment met elektrische auto is in Duitsland mislukt’

Het Duitse doel om in 2020 een miljoen elektrische auto’s op de weg te hebben, is definitief onbereikbaar. Als de Bondsregering desondanks blijft beweren dat dit lukt dan is dat niets anders dan ‘een leugen’. Dat schreef de gerenommeerde auto-expert Ferdinand Dudenhöffer onlangs in een rapport over elektrisch rijden.

Voor degene die het nog niet gelezen hadden hier mijn verslag in Het Financieele Dagblad van 27 mei: krant-20150527-0-015-021

Volgens de aan het CAR Center van de universiteit van Duisburg-Essen verbonden Dudenhöffer zijn er duidelijk tekenen dat de verkoop van elektrische auto’s stagneert ‘op een laag niveau’. In april van dit jaar was er zelfs sprake van een grote daling, en dat in een tijd dat nieuwe modellen juist voor hogere verkopen hadden moeten zorgen. Dudenhöffer: ‘Vijf jaar na het uitspreken van de overheidsdoelstellingen is er maar een conclusie mogelijk: het experiment elektroauto in Duitsland is mislukt.’

In Duitsland werden in april 684 volledig elektrische auto’s verkocht en 1006 plug-in hybrides. Samen dus 1690, wat 22% minder was dan een maand eerder. Ten opzichte van een jaar geleden is er nog wel een stijging te zien van het aantal verkochte plug-in hybrides, maar volgens Dudenhöffer te weinig om hoop uit te putten.

Nieuwe modellen

Met de introductie van nieuwe hybrides zoals de Audi A3-etron of Mitsubishi Outlander hadden het er namelijk veel meer moeten zijn. In ieder geval had hun marktaandeel moeten stijgen. En dat is niet het geval. Deze blijft hangen rond de 0,6% voor elektrische auto’s en hybrides gezamenlijk.

Waarom gaat het in andere landen waaronder Nederland veel beter met de elektrische auto? Volgens Dudenhöffer zit het verschil hem in de overheid. Deze heeft ‘het naïeve idee’ dat de elektrische auto helemaal vanzelf een succes wordt, zo licht hij toe over de telefoon.

De Duitse overheid gaat ervan uit dat het voldoende is dat accu’s steeds goedkoper worden, benzine duurder en het ‘thuisladen’ steeds gebruikelijker. Subsidies (of belastingverlagingen) zijn niet nodig. Net zo min als ondersteuning bij het opbouwen van een netwerk aan laadpalen.

Gevaarlijk

Dudenhöffer noemt deze naïviteit ‘zeer gevaarlijk’. Niet alleen dreigt de elektrische auto in Duitsland te mislukken. Duitsland riskeert ook de productie voorgoed aan Azië te verliezen. Vooral China – dat elektromobiliteit ruimhartig ondersteunt – geldt als een geduchte concurrent.

De zware kritiek van Dudenhöffer komt vlak voor een belangrijke regeringstop op 15 en 16 juni over dit thema, met deelname van Matthias Wissmann, president van automobielvereniging VDA en de voorzitter van het ‘Nationale Platform Elektromobiliteit’ Henning Kagermann.

Prikkels

Dudenhöffer hoopt dat de Bondsregering de gelegenheid aangrijpt om het roer om te gooien. ‘Ze moet in ieder geval een keuze maken. Of zeggen dat de hele elektromobiliteit haar niks interesseert, of zorgen voor prikkels die het elektrisch rijden ondersteunen.’

Dudenhöffer zou het liefst zien dat de Bondsregering kiest voor de prikkels. Het CAR Center stelt voor de belasting op diesel en benzine gedurende drie jaar te verhogen met één cent per liter. Dat levert genoeg geld op om in de grote steden 80.000 laadpalen te plaatsen en daarbovenop de belasting op elektrische auto’s te verlagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s