Bijna elke week een aanslag

Dat was even slikken voor de Bondsregering. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, de Let Nils Muižnieks, wond er tijdens zijn bezoek in mei geen doekjes om: een rij van aanslagen op asielzoekerscentra en regelmatige demonstraties tegen ‘de islamisering van het Avondland’ zijn volgens Muižnieks ‘duidelijke tekenen’ van een groeiende haat tegen buitenlanders.

De feiten liegen er niet om. Bijna wekelijks is er wel een aanslag op asielzoekerscentra en/of buitenlanders. Vorige week zaterdag werd er bijvoorbeeld een asielzoekerscentrum in Schwarzenwang (Beieren) met stenen bekogeld, en een paar dagen eerder werd in Limburgerhof (Rijnland-Palts) een toekomstig asielzoekerscentrum in brand gestoken.

De Letse commissaris vindt dat Duitsland tekort schiet bij het vervolgen van mensen die een misdrijf hebben gepleegd tegen buitenlanders. Hij verlangt concrete maatregelen zoals bijvoorbeeld het bijscholen van rechters en een grotere inzet van politie en openbaar ministerie.

Dit artikel is eerder op 17 mei verschenen in Het Financieele Dagblad: krant-20150518-0-005-015

Meer en ernstigere aanslagen

De Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière gaf afgelopen week aan zich grote zorgen te maken. Het aantal misdrijven rond vluchtelingen en asielzoekers is volgens hem in 2014 met 120% toegenomen tot 895. In 203 gevallen ging het daarbij om een aanslag op een asielzoekerscentrum. In totaal waren er dat jaar 3945 overtredingen met een achtergrond van vreemdelingenhaat, meldt het ministerie. En helaas is dat een stijgende trend.

Ook de ernst van de aanslagen neemt toe. Het grootste misdrijf dit jaar was de brandlegging bij een groot asielzoekerscentrum in Tröglitz (Saksen-Anhalt) begin april, gelukkig zonder dodelijke afloop. Voor de minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier was die aanslag aanleiding te waarschuwen voor een ‘groot verlies van aanzien voor Duitsland in het buitenland’.

Brandbom

Dat de haat tegen buitenlanders niet alleen bij een klein groepje neonazi’s zit, is al meermalen gebleken. Het meest recente voorbeeld dit jaar was in de buurt van Hamburg. Daar was het een op het eerste oog heel normale werknemer van de belastingdienst die het blijkbaar toch niet zo fijn vond dat er asielzoekers in zijn straat kwamen wonen. Met een brandbom legde hij op 9 februari het centrum in de as.

Tijdens zijn proces afgelopen week verontschuldigde hij zich. Hij wilde niemand pijn doen, en het speet hem voor zijn familie. De rechter gaf hem desondanks een voorwaardelijke celstraf van twee jaar omdat volgens haar de aangeklaagde ‘geen enkele teken van echte rouw heeft getoond tegenover de asielzoekers. Hij heeft alleen medelijden met zichzelf’.

Compleet doordraaien

De hoofdmoot van de aanslagen komt echter van rechts-extreme organisaties. Hoe gevaarlijk die zijn, bleek begin deze maand nog eens tijdens een grootscheepse inval van de politie bij de neonazistische ‘Oldschool Society’.

250 agenten hebben op 6 mei invallen gedaan bij tien leden van de organisatie in vier verschillende deelstaten. De Oldschool Society zou volgens de leider van de politieactie, Burkhard Freier, concrete plannen hebben voor aanslagen op ‘bekende salafisten, moskeeën en asielzoekerscentra’. Freier: ‘We maakten ons grote zorgen dat ze met hun gewelddadige ideeën compleet zouden doordraaien.’

Spijkerbom

De Oldschool Society heeft veel weg van de Nationalsozialitischer Untergrund (NSU) die tussen 2000 en 2007 zeker negen moorden pleegde op buitenlanders en op een Duitse agente. Een aanslag in 2004 met een spijkerbom in Keulen verwondde 22 mensen.

Een van de verdachten, Beate Zschäpe, staat sinds april 2013 voor de rechter. De andere twee verdachten kwamen om het leven bij een bankoverval. Het proces tegen Zschäpe wordt door velen gezien als een van de meest spraakmakende sinds de Tweede Wereldoorlog, niet alleen vanwege de moorden, maar ook vanwege de laksheid van justitie, die lang heeft getwijfeld aan neonazistische motieven bij enkele van de moorden.

 

Precies dit soort inschattingsfouten van de overheid wilde Hoge Commissaris Muižnieks aan de kaak stellen. Hij had overigens ook enkele positieve woorden voor Berlijn. Zo prees hij het feit dat het rijksbureau voor migratie en vluchtelingen 2000 nieuwe mensen in dienst neemt. Maar al met al is het te weinig. Er moet volgens hem ook meer worden geïnvesteerd in taalcursussen en goede gezondheidszorg in asielzoekerscentra.

Makkelijker zal het er voor Berlijn in iedergeval niet op worden. Tot en met april ditjaar zijn er 114.000 nieuwe aanvragen voorasiel binnengekomen. De Maizière heeftonlangs de verwachting voor het aantalaanvragen in 2015 verhoogd van 300.000naar 400.000, een verdubbeling tenopzichte van 2014. Dat zal ongetwijfeldvoor nieuwe discussies oproepen over waar al deze mensen moeten wordenopgevangen.

Mentaliteit

Duitsland gaf vorig jaar aan 47.500asielzoekers een verblijfsvergunning. Hetwas daarmee de nummer een van Europa.Per hoofd van de bevolking was Duitslandeerder een middenmoter. Zweden scoordemet 33.000 verblijfsvergunningen op 9miljoen inwoners veel hoger.

Lichtpuntjes in de mentaliteit van debevolking zien Duitse politici overigens ook. Zo bleek uit een peiling van onderzoeksbureau Forsa in april dat ‘slechts’ 11% van de Duitsers vindt dat er teveel buitenlanders zijn. Dat is een sterke daling ten opzichte van vijftien jaar geleden toen nog 30% van de Oost-Duitsers en 20% van de West-Duitsers deze mening deelden.

Duitsland telt 16,5 miljoen allochtonen, blijkt uit cijfers van het Statisches Bundesamt, het nationale instituut voor statistiek. Ongeveer een derde van de allochtonen is tweede of derde generatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s