Een solidariteitsbelasting voor vluchtelingen

Duitsland heeft vanuit Nederlands oogpunt een behoorlijk ingewikkeld en ook een beetje gek belastingstelsel. Een van de raarste onderdelen vormt de solidariteitsbelasting, in Duitsland afgekort tot ‘Soli’. Een heffing die zijn veelbelovende naam helaas geen eer aan doet. En toch zou het best aardig zijn hem op Europees niveau in te voeren: ten gunste van de vluchtelingen.

Waar gaat het om bij de solidariteitsbelasting? Het is een belasting die in 1991 werd ingevoerd als steuntje in de rug voor de overheid die heel veel geld moest uitgegeven voor de wederopbouw van Oost-Duitsland. Vele honderden miljarden werden daarin geïnvesteerd.

Staatsschuld laag gebleven

Het goede van de belasting is dat hij geholpen heeft de staatsschuld laag te houden, terwijl tegelijk Oost-Duitsland richting het niveau van het westen werd getrokken. Positief is ook dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

De belasting wordt geheven op alle inkomens van bedrijven en burgers (ook de Oost-Duitse) in de vorm van een opslag, eerst 7,5%, later 5,5%. Iemand die normaal gesproken 100 euro belasting zou hebben betaald, betaalt nu dus 105,50 euro.

Geen nut

Wat is er nou gek aan? Feitelijk heeft de belasting zijn nut allang verloren. De link met Oost-Duitsland is verdwenen. De heffing bestaat nog wel maar zijn oorspronkelijke doelstelling niet meer. De inkomsten verdwijnen gewoon in de staatskas. De enige reden dat de belasting nog bestaat, is dat de Duitse overheid het geld niet kan missen. Maar de term Soli slaat dus nergens meer op.

Veel specialisten stellen daarom voor de Soli af te schaffen en in plaats daarvan andere belastingtarieven te verhogen. Dat maakt het systeem iets eenvoudiger.

Er zijn echter ook mensen die vinden dat de belasting moet worden behouden. Er is immers altijd wel ergens in de Bondsrepubliek solidariteit gewenst, of gewoon wat extra geld. Zo is er nu bijvoorbeeld veel mis met de infrastructuur in het dichtbevolkte Ruhrgebied.

Ik zou nog een stap verder willen gaan. Zou de Soli niet een prachtig instrument zijn voor Europa? En dan bedoel ik nog niet eens zozeer voor de Grieken, Italianen of Bulgaren, maar voor mensen die het nog veel meer nodig hebben, al diegenen die hun land hebben moeten ontvluchten onder verschrikkelijke omstandigheden.

Stel nou dat we met zijn allen een paar procent meer belasting betalen en dat geld in een grote pot stoppen. Daarmee moeten toch minstens enkele tientallen miljarden mee kunnen worden opgehaald voor alle ontheemden in de wereld.

Utopie of alternatief

Wat je met dat geld niet allemaal kan doen. Okay we willen de vluchtelingen blijkbaar niet in ons eigen land hebben, maar we willen ze ook niet laten verrotten in boten op de Middellandse Zee. Waarom dan geen geld investeren in een, of meerdere, échte steden voor vluchtelingen. Met scholen en winkeltjes, een bank, een ziekenhuis. sportvelden. Een gemeenschap waar enigszins normaal te leven valt.

Je zou zelfs kunnen denken aan een soort stadstaten, met een eigen democratisch gekozen regering. Dat lijkt mij nou mooi.

Het zal wel een utopie blijven omdat veel mensen niet willen meebetalen. Mocht dat zo zijn dan hebben de Duitsers trouwens nog een aardig alternatief, de Kirchensteur, ook een belastingopslag die iedereen betaalt die lid is van een bepaalde kerk. In Duitsland zijn er ongelofelijk veel mensen die deze belasting betalen. Ik niet, maar een vrijwillige soli voor vluchtelingen zou ik graag betalen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s