Duitse bankensector wordt opgeschud

Deutsche Bank zet het mes in de organisatie. Een van de maatregelen om de kosten onder controle te krijgen is het sluiten van 200 van de 700 filialen, een ander de verkoop van dochter Postbank. Groot nieuws in Duitsland. De maatregelen die de bank neemt om de winstgevendheid te verbeteren kunnen de hele Duitse financiële sector opschudden.

Duitsland is nu nog een erg versnipperde markt met slechts een paar grote spelers en talloze kleine regionale banken. Het gevolg van die versnippering is dat Duitsland achtergebleven is bij ontwikkelingen in het buitenland met sluiting van grote delen van het kantorennetwerk. In Nederland verdwenen bijvoorbeeld tussen 2004 en 2014 bij ABN Amro, ING, SNS, Rabobank en Fortis meer dan 1.500 filialen. Tegelijkertijd verdwenen er in Duitsland 4500 kantoren op een bevolking die vijf keer zo groot is.

Duitsland ouderwets

De Duitsers lopen als het om betalingsverkeer gaat sowieso een beetje achter. Cash geld is er veel populairder dan in Nederland, en mensen gaan veel vaker naar hun bank om wat te regelen dan wij. Zo staan in veel banken speciale automaten waarmee je kunt bankieren of rekeningafschriften kunt printen.

Maar dat dit gaat veranderen lijkt onontkoombaar. Buitenlandse banken hebben al lang ontdekt dat ze met internetbanken goed kunnen concurreren op de Duitse markt. Dat geldt ook voor Nederlandse banken als NIBC Direct, Rabo Direct en ING Diba. Zij hoeven geen dure filialen te betalen en kunnen daardoor zeer concurrerende rentetarieven bieden op zowel spaargeld als bij het verlenen van kredieten.

Lastige tijden voor vakbonden

Duitse banken moeten mee in deze trend anders verliezen ze marktaandeel. Deutsche Bank zet nu een grote stap met deze reorganisatie, en het zou mij verwonderen als de Postbank – een dochter die het verkopen wil – niet snel volgt. Commerzbank zal niet achter willen blijven en daarna volgens al die kleine Sparkassen, Raiffeisen- en Volksbanken. Ik verwacht lastige tijden voor de twee grootste vakbonden in de financiële sector, Verdi en DBV. Van de ruim 30.000 bankkantoren die er nu nog zijn, zullen er heel wat sneuvelen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s