Nederlandse industrie sterk door samenwerking

Nederland was op de afgelopen week gehouden industriebeurs van Hannover vertegenwoordigd met bijna 200 grote en kleine bedrijven. Een van de belangrijkste zaken die zij gezamenlijk wilden uitstralen is dat wij een volk zijn dat sterk is door bundeling van de krachten. Nederland, zo is de gedachte, heeft fantastische technologie in huis, maar het is vaak te versnipperd over vele meestal kleine bedrijven. Grote opdrachten in het buitenland worden daardoor soms misgelopen. Maar wat nou als die technologie gebundeld wordt? Dan krijg je als bedrijfsleven opeens veel meer slagkracht.

Peter van Elsäcker van spoelenproducent Wijdeven heeft met precies die zienswijze goede ervaringen. Zo kon Wijdeven onlangs een grote opdracht van Shell verkrijgen door nauw samen te werken met glasbedrijf Louwers Hanique. ‘Shell wilde een tegen extreme hitte bestendige spoel hebben, die wij niet konden leveren, maar met de hulp van Louwers Hanique bleek het een eitje.’

Volgens Van Elsäcker zijn hechte samenwerking hét Nederlandse antwoord bij uitstek op het door Duitsland gepushte ‘Industrie 4.0’, ook wel het ’het internet van dingen’ genoemd, waarbij het vooral draait om een intensiever gebruik van informatica in het productieproces. Van Elsäcker: ‘In Duitsland heb je veel grote bedrijven waar dit inderdaad de efficiency kan verhogen, maar voor kleine bedrijven zoals wij er in Nederland veel hebben is het minder geschikt. Wij moeten het hebben van samenwerking.’

Minister Kamp probeert een record te breken op de  beurs van Hannover, Foto Brainport

Minister Kamp probeert een record te breken op de beurs van Hannover, Foto Brainport

Voor Het Financieele Dagblad schreef ik het volgende verhaal: Robots gaan industriële productie terughalen uit China

Yumi is een van de sterren op de Hannover Messe dit jaar. Het is een op het eerste gezicht niet erg spectaculair uitziende robot. Hij heeft twee armen en een tablet waarmee je hem kan bedienen. Maar lopen kan hij niet, net zo min als praten. En heel erg sterk is hij ook niet. Slechts een halve kilo per hand kan hij tillen.

En toch is Yumi volgens zijn eigenaar Ulrich Spiesshofer een robot die een nieuw tijdperk zal inluiden in de samenwerking tussen mens en machine. Spiesshofer is de bestuursvoorzitter van het Zwitserse industrieconcern ABB en daarmee niet de eerste de beste. ABB geldt als een van de grondleggers van de industriële robotica.

Fijngevoelig

De inzet van robots is inmiddels niks bijzonders. Vorig jaar werden er wereldwijd 179.000 industrierobots verkocht. Maar dat waren over het algemeen sterke, grote en tegelijk ook niet al te snuggere robots. Op de werkvloer zijn ze bijna altijd afgeschermd van het andere personeel door grote wallen, want erg goed in de omgang met mensen zijn ze niet. Yumi pretendeert anders te zijn. Hij is volgens Spiesshofer meer het fijngevoelige type, die tot precisiearbeid in staat is, flexibel en veilig in de omgang met mensen.

Precies zoiets zoekt Mike Verjans, technisch directeur van het bedrijf Deonet uit Eindhoven. Hij is speciaal naar Hannover gekomen op zoek naar ‘humanoïde’ robots die een deel van het werk van de circa 70 werknemers op de assemblageafdeling kunnen overnemen. ‘Om te beginnen wil ik er een kopen, en als dat bevalt meer.’

Yumi had veel bekijks op de Messe

Yumi had veel bekijks op de Messe, Foto MK

Kleine series

Deonet produceert onder andere bedrukte usb-sticks en relatiegeschenken. Het gaat om meestal niet zo grote series van 50 stuks tot enkele duizenden. ‘Voor ons zou zo’n robot een uitkomst zijn. Hij kan zo het werk overnemen van ongeveer drie mensen, werkt dag en nacht en doet dat met grote precisie. Hij overweegt Yumi, met een kostenplaatje van €40.000, daarom serieus te kopen, maar moet natuurlijk nog wel een kijkje nemen bij de concurrentie.

ABB is namelijk zeker niet de enige die een nieuw soort industrierobots produceert. Alle grote partijen zijn er mee bezig: van Güdel en Stäubli in Zwitserland tot Kawasaki, Mitsubishi Fanuc en Epson in Japan, Comau in Italië en Kuka in Duitsland.

Algemeen directeur Anton van Limpt van Bestronics gaat deze week ook zeker een kijkje nemen bij deze bedrijven. Ook dit Nederlandse bedrijf, gespecialiseerd in het in elkaar zetten van elektronische printplaten, denkt er over menselijke robots in dienst te nemen.

Een angst die bij de vakbonden leeft, wil Van Limpt meteen wegnemen. Volgens hem bieden de laatste ontwikkelingen in de robotica meer kansen dan gevaren voor de werkgelegenheid in Nederland. Aan de ene kant vallen er weliswaar banen weg in de assemblage, maar er komt ook ander werk voor in de plaats.

Lagelonenlanden

De inzet van menselijke industrierobots kan namelijk een sprong betekenen bij het terugwinnen van werk uit lagelonenlanden zoals China. Volgens Van Limpt komen er nu al klanten uit China naar hem toe om condensators, microchips en andere elektronische componenten op printplaten te solderen. ‘Doorslaggevend daarbij is de kwaliteit die wij leveren. Robots kunnen ons helpen die kwaliteit nog verder te verbeteren tegen een goede prijs.’

Een van de leukste ontwikkelingen in Nederland vindt Van Limpt het idee van een start-up bedrijf uit Eindhoven dat binnenkort ‘live’ gaat met Smart Robotics, een uitzendbureau voor robots. ‘Het zou toch prachtig zijn dat als je even met te weinig personeel zit dat je dan kan bellen en de volgende dag heb je een robot die dat werk kan oppakken.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s