VW-aandeelhouder Piëch schiet met scherp op de ooit door hem zelf uitverkoren Winterkorn

Uiterlijk onbewogen schudde bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen maandag in Hannover de hand van Angela Merkel en de Indische premier Narandra Modi. Hij presenteerde op de Hannover Messe een Volkswagen die volledig in India is gebouwd. Het moest een feestje worden. Een toonbeeld van hoe goed het gaat met Volkswagen. Maar erg feestelijk zal Winterkorn zich niet gevoeld hebben.

Ondanks al het succes dat Winterkorn de afgelopen jaren had met de VW Groep heeft Ferdinand Piëch, de voorzitter van de raad van commissarissen, het vertrouwen in hem opgezegd. De stijgende beurskoers van de laatste jaren, de onstuitbare groei van de omzet, het naderen van Toyota als grootste autobouwer ter wereld en de gewonnen machtsstrijd met Porsche – dat alles lijkt voor Ferdinand Piëch niet te tellen. De man die niet alleen toezichthouder is bij VW maar ook grootaandeelhouder, oud-ceo  en kleinzoon van Kever-ontwerper Ferdinand Porsche lust Winterkorn niet meer.

Martin Winterkorn samen met de indische premier Modi en kanselier Merkel op de industriebeurs van Hannover

Martin Winterkorn samen met de indische premier Modi en kanselier Merkel op de industriebeurs van Hannover Foto: NDR

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Het Financieele Dagblad: http://fd.nl/economie-politiek/1100141/vw-baas-winterkorn-is-aangeschoten-wild

Lees ook een portret van Winterkorn uit 2008 toen hij bijna twee jaar aan het roer stond bij VW: portret Winterkorn  

Slechte prestaties

Ferdinand Dudenhöffer, auto-expert van het CAR Center Duisburg-Essen, denkt te weten waarom. Het heeft volgens hem te maken met de slechte prestaties van het Volkswagen-merk. De winst binnen het VW-concern komt namelijk niet van de VW Polo, Passat of Golf, maar van andere merken binnen het concern zoals Porsche, Audi en Skoda.

Volkswagen is het lelijke eendje in de stal. Met een winstmarge van ‘slechts’ 2,5% doet Volkswagen het veel slechter dan de grote concurrent Toyota (8,6%). En ook andere autobouwers zoals General Motors (4,2%) en Ford (3,9%) moet voorrang worden verleend.

Dramatisch

Dat andere merken het qua winstgevendheid wel goed doen binnen het VW-concern doet er volgens Dudenhöffer niet toe. Wat telt is Volkswagen en het feit dat Winterkorn voor dit merk direct verantwoordelijk is. Vooral in de Verenigde Staten is de situatie volgens hem ‘dramatisch’ met een marktaandeel dat de laatste drie jaar is teruggezakt van 3% naar 2%, ondanks forse investeringen van ruim €900 mln in een nieuwe fabriek. Dudenhöffer: ‘Piech wil niet langer toekijken hoe de familie-erfenis in gevaar wordt gebracht.’ Winterkorn is volgens Dudenhöffer ‘aangeschoten wild’ met een overlevingskans dichtbij nul.

Niet iedereen denkt daar zo over. Winterkorn heeft de voorbije dagen tijdens zijn bezoek aan de industriebeurs van Hannover veel steun gekregen. Eerst van andere grootaandeelhouders zoals Wolfgang Porsche (neef van Piëch) en de minister-president van Nedersaksen, Stephan Weil, die ruim 20% van de aandelen beheert.

CEO Martin Winterkorn van VW, Foto Maurits Kuypers

Winterkorn had tijdens de jaarlijkse VW-persbijeenkomst op vliegveld Tempelhof heel veel goed nieuws over vrijwel al zijn dochters. Alleen met het merk Volkswagen gaat het nog altijd belabberd Foto MK

Dieter Zetsche

Daarna volgde de voorzitter van de machtige VW-ondernemersraad Bernd Osterloh. En ten slotte kreeg Winterkorn ook van buiten het concern steun zoals van de ceo van Daimler, Dieter Zetsche en de minister van economische zaken Sigmar Gabriel.

Geen onbelangrijke mensen. Sterker nog, volgens verschillende media is het nu Piëch die op de schopstoel zit, en niet Winterkorn.

Wie zijn klassiekers kent, weet echter dat het kwaad kersen eten is met de 77-jarige Piëch. Hij was er eerder verantwoordelijk voor dat Bernd Pischetsrieder als ceo het toneel moest verlaten in 2006. Piëch schoof toen zelf Winterkorn naar voren als opvolger. Piëch was ook de grote winnaar bij de overnamestrijd tussen Porsche en Volkswagen, die Volkswagen won. De succesvolle Porsche-ceo Wendelin Wiedeking werd kort daarop buitenspel gezet.

Winterkorn kondigde bij de jaarbijeenkomst een plan aan om de kosten te verlagen bij VW Foto: Maurits Kuypers

Winterkorn kondigde bij de jaarbijeenkomst op Tempelhof aan drastisch te willen snijden in de kosten bij VW Foto: MK

Ordinair gerucht

Kwade tongen beweren dat het Piëch dit keer om een ordinair gerucht gaat van twee jaar terug. Het Handelsblatt meldde toen op basis van ‘bronnen’ dat Piëch ziek was en zijn functie als voorzitter van de raad van commissarissen bij VW zou moeten overdragen aan Winterkorn.

Er bleek niets van waar. Piëch stelde destijds dat hij de verantwoordelijke onder de guillotine zou leggen. Mogelijk verdenkt hij Winterkorn hiervan. Feit is dat de twee al maanden niet of nauwelijks met elkaar spreken.

Of het gerucht nu waar is of niet, feit is dat Winterkorn zich de komende weken schrap zal moeten zetten. Want Piëch is er de man niet naar om de strijd uit de weg te gaan. Wat wel voor Winterkorn spreekt, is dat Piëch in het verleden bij machtsspelletjes altijd rugdekking kreeg van een of meerdere stakeholders bij VW. Maar dit keer is hij binnen de raad van commissarissen vrij geïsoleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s