VW het lelijke eendje van de Volkswagen Groep

Het is een constante strijd waarin de Volkswagen Groep verwikkeld is met Toyota en General Motors om het marktleiderschap in de wereld. Vorig jaar bleef Volkswagen met ruim 10 miljoen verkochte wagens nog net achter de nummer een van het moment Toyota. Maar het is duidelijk waar Volkswagen-ceo Martin Winterkorn heen wil ‘Ganz nach oben’ bij zowel personen- als vrachtwagens.

CEO Martin Winterkorn van VW, Foto Maurits Kuypers

Volkswagen-CEO Martin Winterkorn, Foto Maurits Kuypers

Winterkorn toonde zich bij de Jahrespressekonferenz vorig week gehouden in een van de hangars van het oude vliegveld Tempelhof zelfbewust dat dit niet al te lang gaat duren. Hij liet zich met genoegen fotograferen voor enkele van de pareltjes uit de Volkswagens-stal. Een smet op de bijeenkomst was echter dat het hoofdmerk VW het veel minder goed dan de meeste andere merken binnen de groep, zoals Audi, Porsche en Skoda.

Zo bedroeg de operationele winst van VW in 2014 ‘slechts’ € 2,5 mrd op 4,5 miljoen verkochte auto’s, een daling van ruim 14% tegenover 2013, en een winstmarge van een minimale 2,5%. Dat is bijna een ramp te noemen in vergelijking tot Audi, dat vorig jaar 1,4 miljoen auto’s verkocht met een winst van € 5,1 mrd. Of wat te zeggen van Porsche, dat 187.000 auto’s afleverde met € 2,7 mrd winst? De grootste winststijging was overigens zichtbaar bij het Tsjechische Skoda met 56% tot € 817 mln.

Veelbling-bling tijdens de Jahrespressekonferenz in Tempelhof. Hier een  Lamborghini

Veel bling-bling tijdens de Jahrespressekonferenz in Tempelhof. Hier een Bugatti Veyron. Foto MK

En een Bugatti, Foto MK

Een Lamborghini Aventador, Foto MK

En een Bentley, Foto MK

En een ‘concept-car’ van Bentley, Foto MK

Audi is het topmerk van VW, veel verkocht in China, Foto MK

 

Beterschap

Volgens Winterkorn is het huismerk inderdaad een grote zorg, maar hij belooft beterschap. Volgens Winterkorn zijn er een aantal maatregelen getroffen die het resultaat zullen verbeteren. Hij verwacht vooral veel van een betere stroomlijning van het productieproces, waarbij er op de lopende band makkelijker geswitcht kan worden tussen modellen van alle merken. De Volkswagen Groep bestaat in totaal uit twaalf merken. Naast VW zijn dat Audi, Skoda, Seat, Lamborghini, Bugatti, Bentley, Porsche, Ducati, VW vrachtwagens, MAN en Scania.

De twaalf merken van VW op een rij, Foto MK

De twaalf merken van VW op een rij, Foto MK

China

Al met al is Winterkorn tevreden over 2014. Zo werden voor het eerst in de geschiedenis meer dan 10 miljoen personen- en vrachtwagens verkocht. Dat gebeurde bij een recordomzet van € 202 mrd en een recordwinst (na belasting) van € 11 mrd.

En toch begon hij zijn verhaal met enkele negatieve ontwikkelingen. Zo gaat het ronduit slecht in Brazilië en Rusland, terwijl India ook niet echt tevreden stelt. Winterkorn: ‘In feite is van de BRIC-landen, die ons veel groei hebben opgeleverd, alleen China nog over.’ Maar in China gaat het dan ook wel meteen geweldig. VW holt hier van het ene succes naar het andere. Van alle personenwagens die de Volkswagen AG in 2014 produceerde gingen er 3,7 miljoen naar Chinezen. Op een totaal van 9,5 miljoen verkochte personenauto’s komt dat neer op bijna 40%. En volgens China-baas Jochem Heizmann zit er nog meer in het vat. ‘De economische groei neemt er weliswaar af, maar het is nog altijd veel meer dan in andere landen.’

Uitbreiding

Volkswagen wil om die reden verder investeren in China. Zo zullen er de komende jaren nog meer fabrieken worden gebouwd naast de 18 die er al in China zijn. Het doel is om in 2019 vijf miljoen auto’s te produceren in China.

VW wil in China scoren met al zijn merken, ook het in Europa zo succesvolle Skoda, Foto MK

VW wil in China scoren met al zijn merken, ook het in Europa zo succesvolle Skoda, Foto MK

FAW

Sommige analisten vrezen dat VW inmiddels te veel leunt op China. Zo zou het bijvoorbeeld zomaar kunnen dat de belangrijkste Chinese partner van Volkswagen, FAW, zich tegen het concern keert en zelf auto’s gaat produceren.

Heizmann ziet dat gevaar niet. Hij wijst erop dat het contract met FAW net nog is verlengd met 25 jaar. Bovendien, zo zegt financieel-directeur Hans Dieter Pötsch, wordt overwogen het belang in FAW te verhogen van 40% tot het maximaal toegestane niveau van 50%.

Volkswagen maakte tijdens de persconferentie bekend dat Winterkorn 2014 €15,9 mln verdiende

Volkswagen maakte tijdens de persconferentie bekend dat Winterkorn 2014 €15,9 mln verdiende

Goed betaald

Voor al het goede werk laat Winterkorn zichzelf ook goed belonen. Met bijna € 16 mln is hij verreweg de best verdienende manager van Duitsland. Daar komt nog zijn inkomen bij als bestuurder in de Porsche Holding. In 2013 was dat € 800.000. Over zijn pensioen hoeft hij zich evenmin zorgen te maken. In totaal is daarvoor over de afgelopen jaren € 23 mln opzij gelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s