PvdA wil rooffondsen op Duitse manier bestrijden

De PvdA vindt dat het afgelopen moet zijn met durfinvesteerders die bedrijven opkopen en vervolgens opzadelen met grote schulden. Volgens financieel woordvoerder Henk Nijboer wordt het hoog tijd dat de regelgeving wordt aangescherpt naar Duits voorbeeld. Daarbij zou het in de toekomst verplicht moeten zijn dat investeringsmaatschappijen zelf vermogen inbrengen. Bovendien moet het uitkeren van superdividenden worden beperkt.

Aanleiding voor het PvdA-voorstel is het faillissement van kinderopvangbedrijf Estro. Durfinvesteerders KKR en Bayside Capital namen het noodlijdende bedrijf in december 2012 over, maar konden niet voorkomen dat het in juli 2014 alsnog failliet ging. Later bleek dat de top van Estro in de maanden voor het faillissement nog bonussen ontving, terwijl het bedrijf gebukt ging onder een schuldenlast van €100 mln. Het bedrijf maakte uiteindelijk een doorstart, waarbij de Britse investeerder HIG Capital zo’n €5,5 mln betaalde en het zo mogelijk maakte dat de Britse kinderopvangketen Smallsteps 250 van de 350 oud-Estro-crèches voortzet.

Nijboer noemt ook winkelketen Hema, afvalverwerker Van Gansewinkel en dagblad NRC Handelsblad waarbij ‘sprinkhanengedrag’ de financiële positie heeft aangetast.

Dit artikel is eerder verschenen in Het Financieele Dagblad van dinsdag 27 januari: krant-20150127-0-009-057 

Wezenlijk verschil

Volgens advocaat Freddy Heinzel van advocatenkantoor Strick verschilt de ondernemingswetgeving in Duitsland inderdaad op een aantal belangrijke punten van die in Nederland. Een wezenlijk verschil is de manier waarop in Nederland wordt aangekeken tegen een negatief eigen vermogen.

‘In Nederland is dat doodnormaal’, zegt Heinzel. ‘Maar in Duitsland is het verboden.’ Een bedrijf met een negatief vermogen krijgt in Duitsland gelijk de curator op zijn dak. En als de aandeelhouders niet snel geld bijstorten, wordt surseance van betaling aangevraagd. Een situatie zoals bij Estro was daardoor onmogelijk geweest.

Het hebben van veel vreemd vermogen is volgens Nijboer ook vanuit een fiscaal oogpunt minder gunstig. Dat komt doordat de rente in Duitsland voor slechts 30% aftrekbaar is van de nettowinst voor belasting en afschrijvingen (ebitda), wat het onaantrekkelijk maakt om een bedrijf vol te pompen met schulden om zo de belasting te ontwijken.

Een andere interessante Duitse regel is dat Duitsland bepaalde dividenduitkeringen aan private-equity-aandeelhouders limiteert in de eerste twee jaren na aankoop van een vennootschap. Ook mogen door durfkapitalisten aangekochte bedrijven maar beperkt eigen aandelen inkopen. ‘Beide maatregelen kunnen helpen tegen korte termijngerichte roofkapitalisten’, aldus Nijboer.

Foto: Wereld Natuur Fonds

Foto: Wereld Natuur Fonds

Discussie over ‘Heuschrecken’

De striktere wetgeving in Duitsland ten aanzien van bedrijfsvermogen heeft overigens niet verhinderd dat er ook in Duitsland veel discussie is over sprinkhanen, of ‘Heuschrecken’ zoals ze het daar noemen. Een bekend voorbeeld is de overnamestrijd rond Karstadt, een winkelketen vergelijkbaar met V&D in Nederland. Dat bedrijf is de laatste jaren meermaals van hand tot hand gegaan, waarbij vooral de waarde van het vastgoed belangrijk was, veel meer dan het voortbestaan van de winkelketen.

Tijdens het tweede kabinet van Angela Merkel leidde de groeiende belangstelling van Angelsaksische investeringsmaatschappijen voor overnames in Duitsland tot nieuwe wetgeving. Het zogenoemde ‘Risikobegrenzungsgesetz’ verplicht investeerders in beursgenoteerde ondernemingen sindsdien om al in een vroeg stadium — vanaf een belang van 10% — duidelijk te maken wat hun toekomstplannen zijn voor een bedrijf.

Bij besloten vennootschappen moeten investeerders in het aandelenregister met naam en toenaam aangeven hoeveel aandelen ze hebben. Schimmige overnameconstructies via verschillende stichtingen moeten op die manier verhinderd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s