Fijn! de euro daalt, temperatuur is hoog en benzine goedkoop

Wat hebben we allemaal al beleefd in de eerste twee weken van dit jaar. De verschrikkelijke terroristische aanslagen in Frankrijk, het ‘Grexit’-spook, kelderende grondstoffenprijzen, de Wereldbank die verwacht dat de wereldeconomie verder afzwakt, een ontplofte bus in de Oekraïne, de val van de euro en dan is het in Duitsland ook nog gemiddeld 5 graden warmer dan normaal. Toch ziet het er voor de economie van Nederland, Duitsland en de rest van de eurozone helemaal niet zo slecht uit.

De global warming in Duitsland heeft ook een zonnige kant.  Neem de extreem warme temperaturen. Normaal is de winter voor de bouwsector een lastige periode. Nu kan het werken aan straten, woningen en kantoren volop doorgaan. Cruijff weet het als geen ander uit te drukken: ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’.

Zo is het ook met de lage olie- en andere grondstoffenprijzen. Het duidt op een lagere groei van de wereldeconomie en deflatie in de wereld, maar van de andere kant kan de Duitse industrie een stuk goedkoper zijn fabrieken laten draaien. Voor de consument is het trouwens ook niet zo erg. Neem de dieselprijzen, welke automobilist had een half jaar geleden durven dromen dat de prijs voor een liter zakt onder een euro.

Ruimte voor investeringen

En er is meer dat positief stemt. Allereerst moet worden geconstateerd dat ondanks alle negatieve berichten vorig jaar de Duitse economie gewoon groeide met 1,5%, het hoogste percentage sinds 2011. Dat is een schwung die mee wordt genomen in het jaar 2015.

Voor minister van financien Wolfgang Schäuble betekende dit dat hij al een jaar eerder zijn droomdoel bereikte van begrotingsevenwicht. En dat heeft voor de burger weer tot gevolg dat de noodzaak tot bezuinigen definitief weg is. Sterker er is volop ruimte om te investeren. Afgelopen week kondigde bijvoorbeeld de nationale spoorwegen aan dat het samen met de Rijksoverheid de komende vijf jaar 28 miljard euro gaat besteden aan de uitbouw en verbetering van het spoornet. Reken op meer van dit soort berichten in de komende weken en maanden.

Van het loonfront zijn er ook positieve impulsen te verwachten. De cao-onderhandelingen in de metaalsector staan op het punt van beginnen – met 3,8 miljoen werknemers de belangrijkste bedrijfstak van Duitsland. De eis van werknemers is 5,5% meer loon. Zoveel zal het waarschijnlijk niet worden, maar zelfs al blijft het bij de helft, dan nog betekent dat een stevige impuls voor de koopkracht.

Laat de Zwitsers maar komen

En dan hebben we nog de zwakke euro. Als de euro een afspiegeling is van de economische kracht in een regio dan ziet het er slecht uit  voor Europa. Tegenover de dollar wordt al gesproken van een verder verval van onze munt tot een verhouding van een-op-een. Dat is nog eens 15% onder het niveau momenteel. Tegenover de Zwitserse franc werd deze pariteit tussen twee munten al deze week bereikt na een val van de euro met meer dan 15%.

Voor mensen die gaan skiën in Zwitserland of willen overstappen op een elektrische auto van het Amerikaanse Tesla is dat uiteraard slecht nieuws. Maar van de andere kant breken voor Duitse, Nederlandse en andere exporteurs uit de eurozone gouden tijden aan. Denk aan al die rijke Zwitsers voor wie de aanschaf van een BMW, Porsche of Luis-Vuittontas nu spotgoedkoop wordt. Laat ze maar komen die Zwitsers naar Amsterdam en Berlijn. We zullen ze met open armen ontvangen. Ieder nadeel heb zijn voordeel.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s