FDP staat aan vooravond van comeback

‘Wat een onzin’, zullen veel mensen denken bij het lezen van de kop boven dit artikel. De Freie Demokratische Partei, kortweg FDP, is als een vliegtuig in een duikvlucht naar beneden, het is slechts een kwestie van tijd voor het te pletter slaat. Of zijn er toch tekenen dat de geplaagde Duitse liberale partij de neus weer omhoog weet te trekken?

Deze column is eerder verschenenen op de website van duitslandnieuws.nl

Op dit moment lijkt er weinig hoop op een hergeboorte van de liberalen. Van de blingbling-uitslag van 2009, toen de FDP 14,6% van de stemmen haalde, is niets meer over. En na het debacle bij de verkiezingen in 2013 is de partij alleen maar verder weggezakt en is met 2% klinisch dood. En dat zal zo blijven, denken veel Duitse commentatoren. Er is immers met de AfD een geduchte concurrent op rechts voor de bleke moedeloze FDP die alleen nog de belangen van een klein groepje rijken en grote bedrijven vertegenwoordigt.

AfD is geen liberaal alternatief

Het is een mening die ik niet deel. Allereerst is de AfD (Alternative für Deutschland) geen liberale partij. Integendeel zelfs, deze partij is ultraconservatief, zo zien ze zichzelf ook. Het is geen liberaal alternatief, maar een alternatief voor de CDU/CSU van Merkel die in de ogen van de AfD’ers te ver van zijn christelijke roots is afgedreven.

Als het aan AfD-partijleider Bernd Lucke ligt wordt Duitsland een aartsconservatief christelijk bolwerk, dat zich grotendeels terugtrekt van het politieke wereldtoneel, de grenzen dichtgooit voor niet-Europese immigranten, zijn kinderen naar de kostschool stuurt en vrouwen veroordeelt tot een half leven van baren.

Christian Lindner moet de FDP uit de put trekken

Christian Lindner moet de FDP uit de put trekken

Veel van wat de AfD wil staat haaks op het liberale gedachtegoed dat in Duitsland een lange traditie heeft. De opkomst van de AfD was te verwachten, en komt sterk overeen met gelijksoortige partijen in andere Europese landen, maar dat wil nog niet zeggen dat de FDP heeft uitgediend. Vergelijk het met Nederland, daar was met de opkomst van de PVV toch ook nog behoefte aan de VVD en D66.

Veel overtuigingskracht nodig

Duidelijk is wel dat het een moeilijke strijd wordt om de kiezer terug te winnen. De regeringsperiode 2009-2013 was dermate zwak dat daar veel overtuigingskracht voor nodig is. Hoeveel, bleek uit de spottende commentaren op twitter naar aanleiding van de traditionele ‘Driekoningen-bijeenkomst’ in Stuttgart in de eerste week van januari.

De FDP werd van alle kanten weggehoond vanwege de nieuwe partijkleuren die het in Stuttgart presenteerde: magenta-roze moet naast geel en blauw ‘meer warmte’ uitstralen. Klinkt als een wanhoopsdaad, zo was de algemene mening op twitter. Veel minder aandacht was er voor de grote opkomst en saamhorigheid onder de ruim duizend aanwezigen liberalen in de zaal. Onder hen geen gevoel van ‘Weltuntergang’, maar een van ‘Yes We Can‘.

Kleur

Relatief weinig aandacht op Twitter was er ook voor de sterke toespraak van partijvoorzitter Christian Lindner die langzaam maar zeker ook inhoudelijk zijn partij weer kleur geeft, deels met een klassiek liberaal geluid zoals minder belastingen en bureaucratie, deels met een krachtig ‘Ja’ tegen Europa en ‘Nee’ tegen islamfobie en een steeds meer naar binnen gekeerde blik.

Zoals gezegd, de FDP staat in de peilingen op slechts 2%. Voor herstel is nog een lange weg te gaan. Maar waar hoop is, is een weg. Ik denk dat de Freie Demokratische Partei dit jaar voorzichtig begint aan zijn comeback.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s