De grootste Duitse infrastructuur projecten

Veel economen en politici klager erover dat Duitsland geen vinger uitsteekt om de wereldeconomie te ondersteunen. Merkel zou veel meer moeten investeren in de infrastructuur van het land. Projecten die nu nog op de tekentafel liggen, zouden versneld moeten worden uitgevoerd. Voor Het Financieele Dagblad heb ik onlangs een stukje geschreven over de nieuwe tunnelverbinding naar Denemarken. Maar er zijn meer grote (en heel veel kleine) projecten die versneld zouden kunnen worden uitgevoerd. Hier een overzicht:

Tunnelverbinding Denemarken

In 2022 komt er een tunnelverbinding tussen Duitsland (het eiland Fehmarn) en Denemarken (Lolland). De tunnel wordt gebouwd door de Denen en is klaar in 2022. De kosten van €6,2 mrd moeten worden terugverdiend met een tol en er wordt gerekend op steun vanuit Brussel. Duitsland moet zorg dragen voor een goede verbinding met het achterland (vooral Hamburg). De kosten van een nieuwe bredere brug van Fehmarn naar het vasteland bedragen naar verwachting €1,6 miljard. Vooralsnog is Berlijn echter nog niet verder dan de projectfase. Over kosten willen ze het nog niet hebben.

Artikel FD: krant-20141224-0-007-001

Lees ook: http://www.dnhk.org/fileadmin/ahk_niederlande/Downloads/Publikationen/DNHK_Markt/2015_DNHK_Markt_nr1_web_spreads.pdf

Ring Hamburg

Een project dat hier onmiddellijk mee verbonden is, betreft de ring rond Hamburg. Deze heeft nog wat gaten. Belangrijk is onder andere de noordwest ring rond Hamburg, inclusief brug over de Elbe met geschatte kosten van €1,5 mrd. Een ander belangrijk deeltraject is langs de noordoostzijde van Hamburg: Kosten €265 mln.

Y-Trasse

Voor de havens van Hamburg en Bremen zou een betere spoorverbinding met Zuid-Duitsland geen overbodige luxe zijn. In dit verband wordt er al jaren gesproken over de zogenoemde Y-verbinding, een verbeterde en deels nieuwe spoorverbinding tussen Hannover, Bremen en Hamburg. De kosten hiervan werden tot nu toe geraamd op €4 mrd. Of de lijn er komt is ernstig de vraag. Dat heeft niet alleen met het prijskaartje te maken, maar ook met bezwaren uit de bevolking vanwege de beschadiging van de natuur.

130508-nied-y-trasse

Baggeren

Zowel Hamburg als Bremen zijn sterk afhankelijk van hun havens. Deze dreigen in de concurrentie met Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam het onderspit te delven omdat er geen grote containerschepen kunnen binnenlopen. Een verdieping van de rivier de Weser (Bremen) en de Elbe (Hamburg) moet oplossing bieden. Kosten voor de ‘Weser-Vertiefung’ €270 mln, bij de Elbe is het ongeveer het dubbele.

Rheinbrücke

Bij Keulen/Leverkusen staat de brug over de Rijn (de A1) op instorten. Een nieuwe brug plus vernieuwing van de A1 door het achter de brug gelegen stedelijk gebied in Leverkusen kost tenminste €1 mrd. Zwaar vervoer is inmiddels niet meer toegelaten op de brug. De bouw van een nieuwe brug wordt door velen gezien als het meest dringende project van de Bondsrepubliek.

Bruggen

Bruggen zijn sowieso een groot probleem in de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). Het ministerie van NRW schat dat er alleen voor de bruggen waar de rijksoverheid voor verantwoordelijk is zeker €5 mrd nodig is. ‘En dat is dan alleen bij ons in de deelstaat’, zegt een woordvoerder. Andere deelstaten hebben ongetwijfeld ook zo hun zorgenkinderen. NRW pleit vanwege de slecht onderhouden wegen en bruggen net als bijvoorbeeld Beieren voor een nieuwe regionale verdeelsleutel van belastinggelden. De tijden dat de oud-DDR-deelstaten (met hun moderne infrastructuur) veel meer krijgen, moet volgens hen voorbij zijn.

Zo moet het nieuwe ondergrondse station van Stuttgart eruit gaan zien

Zo moet het nieuwe ondergrondse station van Stuttgart eruit gaan zien

HSL Berlijn-München

de Duitse spoorwegen zijn met een aantal enorme projecten bezig. De belangrijkste zijn betere verbindingen tussen Stuttgart en München en tussen Berlijn en München. Aan beide projecten wordt al jaren gewerkt. Het grootste zorgenkind was tot nu toe de bouw van een ondergronds station in Stuttgart, dat op protesten uit de lokale bevolking stootte. Bij het traject Stuttgart-München gaat het inclusief het nieuwe station om een investering van circa €10 mrd. Bij de nieuwe treinverbinding tussen Berlijn en München zijn een aantal delen al in gebruik. Als je alleen het stuk Leipzig-Erfurt-Neurenberg neemt – dat over een paar jaar af moet zijn – zijn de kosten circa €8,5 mrd. De reistijd zal met bijna tweeënhalf uur worden verkort tot vier uur.

Nederland-België

Twee voor Nederland belangrijke projecten zijn de uitbreiding van de IJzeren Rijn (€445 mln) van het Ruhrgebied naar Antwerpen en de ‘Betuwelinie’ (€1,6 mrd). Duitsland heeft gezegd beide investeringen te willen doen. De uitvoering laat echter op zich wachten.

Berlijn

Bij veel projecten zou Berlijn inderdaad meer daadkracht aan de dag kunnen leggen bij hun investeringen. Dat geldt niet voor een paar projecten in de hoofdstad. Berlijn heeft een aantal grote projecten waar geld niet het probleem is maar slecht management. De meest beruchte voorbeelden zijn het nieuwe vliegveld Willy Brandt (dat overigens wel dringend nodig is) en de nieuwe metrolijn van het centraal station naar Alexanderplatz (weggegooid geld). Dat wil niet zeggen dat alles op rolletjes loopt in de hoofdstad. Net als in veel andere steden zijn het de kleine projecten die blijven liggen. Goed merkbaar is dat op de ringweg rond Berlijn, vooral aan de noordwest-zijde van de stad waar je van het ene gat in het andere rijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s