Voor boer Straathof dreigt Duits beroepsverbod

Adriaan Straathof, een van de grootste varkensboeren van Europa, hangt in Duitsland een algeheel bedrijfsverbod boven het hoofd na een inval door de politie en de regionale milieudienst begin dit jaar. Het dierenleed in zijn stallen noopt toezichthouders tot actie.

Politievideo

Een biggetje dat nog net ademt en voor draaiende camera’s door een werknemer dood wordt geslagen tegen een betonnen rand. Het zijn verschrikkelijke beelden die het weekblad Stern deze week vrijgaf over een van de circa 25 bedrijven van Adriaan Straathof, een van de grootste varkensboeren van Europa. Straathof Holding  produceert alleen al in Duitsland 1,5 miljoen biggen per jaar.

De beelden stammen niet van een verborgen camera, of van de dierenbescherming, maar komen van de politie. Die deed samen met de regionale milieudienst in maart van dit jaar een inval bij een van de circa tien Duitse boerderijen van Straathof in Gladau, een dorp 50 kilometer noordoostelijk van Magdeburg in de deelstaat Saksen-Anhalt.

Dit artikel is eerder verschenen in Het Financieele Dagblad

Botbreuken

Volgens Stern staat er in hun nu verschenen rapport een hele reeks overtredingen. Zo zouden op de boerderij ongeveer 30 biggen gevonden zijn met ernstige vormen van de huidziekte ‘smeerwrang’. Veel van de zeugen konden amper lopen, of hadden grote wonden en waren bezaaid met vliegen. Er waren beesten met afgebeten oren, onbehandelde botbreuken en naar buiten hangende darmen. Er liepen werknemers door de gangen met vervuilde bakjes antibiotica, hormonen en pijnstillers. En de hokken waren veel te klein.

Verordening

Al met al genoeg voor justitie om Straathof een algeheel beroepsverbod op te leggen. Een woordvoerder van het landbouwministerie van Saksen-Anhalt bevestigt dat een desbetreffend verordening inmiddels aan Straathof is overhandigd. Daarin staat dat Straathof al zijn boerderijen moet sluiten, of verkopen.

In beroep

Straathof wil zijn Duitse bedrijf echter niet zomaar opgeven. Hij gaat volgens Stern in beroep tegen het besluit en verwijt de politie onder andere dat het de werknemer die het biggetje doodslaat min of meer gedwongen heeft dat te doen voor lopende camera’s. Straathof zelf was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Zijn woordvoerder Heidrun Spengler zegt dat Straathof een bericht van de overheid heeft ontvangen dat hij geen dieren meer mag houden. Zijn advocaten hebben daartegen bezwaar aangetekend bij de rechtbank. Die heeft volgens Spengler uitstel verleend tot de rechter een besluit heeft genomen.

Niet nieuw

Voor ‘Adrianus Gerardus Maria Straathof’ is vervolging door justitie niet iets nieuws. Zo is hij al eerder veroordeeld tot boetes voor overtreding van de regels. Naast dierenleed zijn er bovendien klachten over stankoverlast.

Ook in Nederland is Straathof absoluut geen onbekende. De zoon uit een gezin van tien kinderen zette in 1996 zijn eerste boerderij op in het stadje Buren, Gelderland. Hij bouwde daar een kippenbedrijf om tot varkenshouderij De Knorhof. Zijn filosofie was dat schaalvoordelen noodzakelijk zijn om te overleven.

Camping

Met 15.000 varkens was hij gelijk een van de grootste van Nederland. Dit tot schrik van bijvoorbeeld de nabijgelegen camping De Vergarde, die klaagde over enorme stankoverlast.  De burgemeester noemde hem wel eens ‘de grootste milieubedreiging van Gelderland’ omdat hij voortdurend de milieuregels overtrad.

Hongarije

Vanuit Nederland breidde Straathof uit naar Duitsland en Hongarije met steeds meer en grotere stallen, waarover KRO Brandpunt in 2011 een documentaire uitzond onder de titel ‘De Varkensfabriek’. Sindsdien is Straathof alleen maar verder gegroeid. Hetzelfde geldt voor de bezwaren.

Zo is hij geregeld onderwerp van discussie tijdens debatten in het parlement van Saksen-Anhalt. De boerenvereniging heeft in het verleden openlijk afstand van hem genomen. Maar nooit zag het er zo somber uit voor Straathof als nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s