Zondag: Spannende verkiezingen in Roemenie

Ver weg, aan de randen van het Europese rijk, zijn vandaag presidentsverkiezingen in Roemenië. Het is een strijd tussen de provinciaal Klaus Johannis tegen de machtige, behoorlijk nationalistische, minister-president Victor Ponta.

Ponta is de grote favoriet. In de eerste ronde kreeg de leider van de sociaaldemocratische PSD 40% van de stemmen. Johannis die voor de christelijk-liberale Alliantie ACL in de ring stijgt, haalde 30%.

Johannis grote troef is zijn succes als burgemeester van Sibiu, een stad (en regio) ten noorden van Boekarest die hij in de afgelopen 14 jaar veel welvaart heeft gebracht. Johannis heeft bovendien aangekondigd corruptie veel harder aan te willen pakken en het justitieapparaat te versterken.

Dit staat in contrast tot Ponta die juist meer macht naar zichzelf wil toehalen. Er wordt onder andere gespeculeerd dat hij bij winst zal proberen partijgenoten die nu in de gevangenis zitten vanwege corruptie er weer uit te halen. Hij heeft de Roemeense anti-corruptie eenheid al meermaals beticht van partijdigheid.

Ponta’s voordeel is dat hij sinds 2012 premier is van Roemenië en een perfect werkende partijorganisatie achter zich heeft Johannis geeft daarentegen leiding aan een alliantie van christelijke en liberale krachten die het niet altijd met elkaar eens zijn.

Ponta heeft ook de ambtenaren achter zich die er de afgelopen jaren flink op vooruit zijn gegaan onder zijn leiding. En – niet onbelangrijk in het orthodoxe Roemenie – Johannis is een protestant met Duitse wortels. Ponta geeft zich daarom vaak uit als de ‘echte’ en ‘betere’ Roemeen.

Het is niet de eerste keer dat de twee kemphanen tegenover elkaar staan. Begin dit jaar zorgde de liberale partij van Johannis voor een regeringscrisis toen zijn partij besloot uit de coalitie met de socialisten te stappen. Een van de redenen daarvoor was dat Ponta weigerde Johannis te accepteren als vicepremier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s