Begrip voor Beierse toldromen

Deze week kregen de Zuid-Duitsers er weer eens goed van langs vanwege hun bijna neurotische wens voor een tolheffing. ‘Heel slecht voor Europa’, vertelde de ANWB mij. ‘Veel te duur en bureaucratisch’, zeggen bijna alle politieke partijen buiten de Beierse CSU. Toch wil ik het voor de verandering een keer opnemen voor de christendemocraten uit Beieren.

Lees dit artikel ook op duitslandnieuws.nl 

Natuurlijk hebben al die partijen en ook de ANWB gelijk. Als je het autogebruik wilt reduceren of geld nodig hebt voor beter onderhoud van de snelwegen dan zijn daar andere, beteren manieren voor dan deze tol. De meeste logische is in mijn ogen een verhoging van de accijns op benzine en diesel, wat best zou kunnen, want die ligt in Duitsland lager dan in Nederland.

Beieren is boos

En toch kiest de Duitse regering waarschijnlijk voor de tolheffing. Waarom? Het heeft heel veel te maken met de boosheid van de Duitsers (vooral die uit Beieren) dat zij in zo’n beetje alle landen moeten betalen voor het gebruik van de weg, terwijl het bij hun gratis is. En ik moet zeggen, daar heb ik best begrip voor. Ik heb namelijk diezelfde onvrede over het woud aan wegenbelastingen die buiten Duitsland op je afkomen als je op reis bent.

Zo moest ik afgelopen week naar Italië via Tsjechië en viel van de ene tolhindernis in de andere. Eerst in Tsjechië, waar je 12,50 euro moet betalen voor een vignet van tien dagen. Ik probeerde de tol te omzeilen door over binnenweggetjes te rijden. Dat heb ik volgehouden tot het einde, maar kostte me wel een uur of vier meer dan wanneer ik over de snelweg was getoerd.

Daarna kwam Oostenrijk, als je uit Tsjechië komt bijna onmogelijk om zonder Autobahn-vignet te doorkruisen  De kosten vielen gelukkig mee: ‘slechts’ 8,50 euro voor tien dagen. Daar kwam wel nog 13 euro bij voor de pasovergang naar Italië bij Villach.

In Italië aangekomen belandde ik na Villach vrijwel direct op de Autostrada. Zeker het eerste stuk door de bergen is er nauwelijks een alternatief voor deze tolweg, maar ook als je op de Po-vlakte bent aangekomen, kost de alternatieve (gratis) route zeeën met tijd. Ik heb het meermaals geprobeerd!

Veel geld kwijt

Op de terugweg hetzelfde gelazer. Gelukkig had ik nu het Oostenrijkse vignet, maar aan de Autostrada was ik vanaf het aan de Adriatische kust gelegen Fano sowieso al meer dan 30 euro kwijt.

Daar kwam nog de Oostenrijkse Europa Brücke bij: nog eens 8 euro. Een geluk bij een ongeluk was dat ik Oostenrijk net haalde voor mijn tank leeg was. Je kunt daar namelijk wel veel goedkoper tanken dan in Italië, zeker als je de moeite neemt even van de snelweg af te gaan.

Kortom, al met al was ik aan tol ongeveer net zo veel kwijt als aan benzine op de heenweg. Ja, met dat soort kosten bij vrijwel alle buurlanden begrijp ik best dat ze in Beieren nu ook een tol willen.

Het juridische argument dat ze het niet mogen omdat het discriminerend is tegenover buitenlanders gaat er bij mij niet in. Volgens mij is er wat dat betreft namelijk geen enkel verschil met bijvoorbeeld Oostenrijk of Tsjechië.

Als het aan mij zou liggen worden alle vignetten in de EU verboden. Alleen tol op bijzonder duur te onderhouden stukken snelweg moeten worden toegestaan. Zolang iedereen (binnen- en buitenlanders) maar dezelfde prijs betaalt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s