Europees woestijnproject loopt op zijn einde

Kort nadat Paul van Son afscheid heeft genomen als directeur van het Desertec  Industrial Initiative (Dii) lijkt er een einde te komen aan het ooit zeer ambitieuze woestijnstroomproject. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung vandaag. Aanstaande maandag valt volgens de krant waarschijnlijk het doek als de 35 aandeelhouders en partners elkaar treffen in Rome. Onder hen bevinden zich grote bedrijven als Deutsche Bank, Münich Re, ABB, Enel, Abengoa, Acwa Power en het Chinese State Grid.

Volgens de Süddeutsche Zeitung kunnen de aandeelhouders het niet eens worden over een concept voor Dii. Grofweg gaat het om de vraag of Dii zelf projecten moet initiëren en uitvoeren, of dat het alleen als adviseur actief is. Aangezien de partners allemaal verschillende belangen hebben is het vrijwel hopeloos om tot een overeenkomst te komen.

Daarmee zou een einde komen aan een project dat vijf jaar geleden nog werd aangeprezen als baanbrekend door mensen als Angela Merkel en Siemens-chef Peter Löscher. Import van groene stroom uit de woestijn zou Europa in staat stellen zijn energievoorziening sterk te verduurzamen (15% groene stroom zou kunnen worden geïmporteerd). Daarvoor was tot 2050 een investering nodig van €400 miljard in zonne- en windcentrales in de woestijn.

Feitelijk is het hele idee van grootschalige import van stroom uit de Sahara allang weer begraven. Ook  van de plannen voor een groot aantal eigen pilotprojecten is niks terechtgekomen. Maar helemaal zinloos was Dii zeker niet. Landen als Marokko, Tunesië , Algerije, Egypte en Saudi-Arabië werken sinds Dii werd opgericht aan steeds grotere wind- en zonneprojecten. Probleem is alleen dat ze daar de hulp van Dii niet meer bij nodig hebben.

Een aantal partners verliet daarom Dii al eerder. Daaronder Siemens, Eon en Bosch. Zij doen liever direct zaken met het Midden-Oosten. Dii-directeur Van Son verliet het zinkende schip enkele weken geleden. Hij stapte over naar RWE voor wie hij op zoek gaat naar gunstige projecten in het Midden-Oosten.

Vorig jaar stelde Van Son in een interview dat hij voor Dii vooral een rol zag weggelegd als adviseur. Hij zei verder er nog altijd vanuit te gaan dat de productie van groene woestijnstroom een grote toekomst tegemoet gaat, ook als Dii niet meer bestaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s