Schäuble en Scholz nemen Duits belastingsysteem op de schop

Er lijkt in Duitsland een nieuw succesvol duo opgestaan: Schäuble en Scholz, minister en burgemeester, twee mensen met hoog aanzien in de partijen CDU/CSU en SPD die het belastingsysteem radicaal willen hervormen.

Afgelopen week lekte er al uit dat de twee mannen werken aan een afschaffing van de solidariteitsheffing, een belasting die iedereen sinds 1991 betalen moet om de regering te helpen bij de ‘Aufbau Ost’. Nu komt daar een plan bij om de schulduitgifte van deelstaten op een andere manier te organiseren.

Het Handelsblatt meldt in zijn zaterdag-editie dat er wordt nagedacht over de invoering van zogenoemde ‘Deutschland-Bonds’. Het idee is om alle schulden van de deelstaten op een hoop te gooien. In plaats dat elke deelstaat zelf obligaties uitgeeft worden er dan obligaties uitgegeven door de centrale overheid tegen een, als het goed is, lagere rente.

Het idee lijkt erg op de plannen die ook in Europa vaak geopperd worden om (een deel) van de nationale schulden samen te voegen en dan ‘Eurobonds’ uit te geven.

Deutschland-Bonds zijn overigens geen nieuw concept. Het is er alleen tot nu toe nooit van gekomen, precies om dezelfde reden waarom er geen euro-obligaties zijn, namelijk dat het zwakke deelstaten ertoe zou kunnen aanzetten onverantwoorde keuzes te maken in hun begroting.

Handelsblatt stelt dat er binnen het plan mogelijk ook een rol is weggelegd voor de solidariteitsheffing. Deze belasting is weliswaar in het leven geroepen om de wederopbouw van Oost-Duitsland mee te financieren, in werkelijkheid vloeien de inkomsten in de algemene middelen van de staat en is er dus geen een-op-een verhouding met steun aan de oostelijke deelstaten.

Schäuble zou nu bereid zijn de opbrengsten uit de ‘soli’ in te zetten voor de afbouw van schulden van de deelstaten. Hij wil in ruil daarvoor wel een groter aandeel voor de staat in de inkomsten uit de btw-belasting. Anders heeft hij namelijk zelf problemen met het realiseren van zijn doel: begrotingsevenwicht ten allen tijde.

Uit het Handelsblatt-artikel blijkt dat Schäuble en Scholz uiteindelijk de hele financiering van ‘Bund’ en ‘Länder’ willen reorganiseren. Een en ander moet voor 2020 zijn afgerond. Misschien nog wel het meest ingrijpende onderdeel van hun voorstel is dat de deelstaten in de toekomst een beperkte eigen verantwoordelijkheid zouden moeten krijgen bij de sociale wetgeving. Dat zou kunnen betekenen dat iemand met een bijstandsuitkering of pensioen in Beieren bijvoorbeeld meer geld ontvangt dan iemand in Mecklenburg-Vorpommeren.

Grote verschillen in werkloosheid en inkomens zijn de voornaamste reden voor het bestaan van een jaarlijks zich herhalende miljardentransfer tussen ‘rijke’ en ‘arme’ deelstaten in Duitsland. Vooral in Beieren is hier een groeiende weerstand tegen. Minister-president Horst Seehofer dreigt zelfs naar de rechter te stappen als  Beieren niet minder hoeft te betalen.

Lees ook mijn column hierover op duitslandnieuws.nl

En passant is Schäuble in Europa ook nog bezig met de invoering van een belasting op beurstransacties, iets waarover men in Nederland niet zo gelukkig is. Deze komt er mogelijk volgend jaar al en heeft tot doel speculatie tegen te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s