Beursgang Zalando en Rocket geeft ‘Wowi’ hoop op herstel imago van ‘coole gast’

Een paar maanden geleden tijdens de uitreiking van de prestigieuze uitreiking van de Europese uitvindersprijzen in Berlijn vielen opvallend vaak de namen van Zalando en Rocket Internet. Niet omdat dit nou zo’n inventieve bedrijven zijn. Het ging er om dat Zalando en Rocket beide gevestigd zijn in Berlijn en het gerucht ging dat de twee internetbedrijven naar de beurs zouden gaan. Geweldig nieuws voor Berlijnse start-ups, zo vertelde verschillende Duitse investeerders mij. Want met een beursgang van Zalando zal de hele wereld snel zien dat Berlijn nog veel meer te bieden heeft en dat niet alleen op het gebied van internet. De startup-scene van Berlijn is veel rijker dan de meeste mensen denken. Wat te zeggen bijvoorbeeld van de medische sector, of de vele start-ups die voortkomen uit de Technische Universiteit Berlijn.

Dit artikel is eerder verschenen op de website duitslandnieuws.nl

Het was een eyeopener voor mij. Ik wist wel dat er veel jonge veelbelovende bedrijven waren in Berlijn, maar dat Duitse investeerders Berlijn zien als mogelijk Europees antwoord op Silicon Valley was voor mij ook nieuw. Toch was dat de boodschap die bijna van de daken werd geschreeuwd. ‘Vroeger was München de meest innovatieve Duitse stad, nu is dat zonder twijfel Berlijn’, zei bijvoorbeeld Paul-Josef Patt, ceo van de Duitse investeringsmaatschappij E-Capital.

Grote geld ontbreekt in Berlijn

Het internationale klimaat, de universiteiten, de goedkope arbeidskrachten en het ruime aanbod aan woningen en kantoren vormen in Berlijn de perfecte voedingsbodem voor jonge bedrijven. Het enige waar het aan ontbreekt is het grote geld. Een paar honderdduizend is nog makkelijk aan te komen als je een goed idee hebt. Zelfs enkele tientallen miljoenen gaat soms nog, maar als het om honderden miljoenen gaat, dan zijn er in Berlijn, Duitsland en zelfs heel Europa te weinig investeerders te vinden die een jong bedrijf helpen uit te groeien tot wereldmarktleiders à la Amazon of Apple.

Burgemeester Klaus Wowereit is dit al lang een doorn in het oog. Zijn droom is het altijd geweest om Berlijn uit te laten groeien tot een kweekvijver voor Europese bedrijven in de internet- en entertainmentindustrie. Langzaam zou Berlijn veranderen van een arm muurbloempje tot een rijke metropool.

Het eerste deel van zijn droom kwam uit: De jonge bedrijven kwamen en zoals gezegd zeker niet alleen in de door hem bedachte sectoren. Maar echt uitgroeien tot wereldsterren deed tot nu toe geen van de start-ups. En Berlijn is nog altijd even arm als het 13 jaar geleden was toen Wowereit aan de macht kwam.

Drama

Voor de flamboyante een beetje arrogante Wowereit is dat een persoonlijk drama. Hij had gehoopt in één adem te worden genoemd met grote voorgangers zoals Willy Brandt en Richard von Weiszacker, in plaats daarvan dreigt hij de boeken in te gaan als de burgemeester die met projecten als het vliegveld Berlin-Brandenburg, het stadsslot en een nieuwe metrolijn onder de straat Unter den Linden Berlijn aan de rand van de financiële afgrond heeft gebracht met een overheidsschuld 61,7 miljard euro.

De resultaten zijn zo slecht en het vertrouwen onder de kiezers zo laag dat Wowereit nu besloten heeft terug te treden. Er zijn weinig mensen die daarom treuren en toch is er nog een kleine kans dat er in de geschiedenisboeken uiteindelijk positief over Wowi geschreven wordt. Dat kan als Zalando en Rocket inderdaad voorlopers zijn van een golf aan wereldwijd succesvolle start-ups.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s