Zalando eerste van vele beursgangen in Frankfurt

De beurs van Frankfurt krijgt er met Zalando binnenkort een nieuw aandeel bij. Maar de online modewinkel is zeker niet de enige die dichtbij een beursgang is. Er staat een hele ris van bekende en minder bekende bedrijven te trappelen om zich in de kijker van beleggers te spelen. Van rederij Hapag-Lloyd tot het internethandelsbedrijf Scout24. Het Handelsblatt maakte vandaag een overzicht.

 1. Van Telecolumbus wordt volgens het Handelsblatt nog deze herfst een IPO verwacht. Het is het op twee na grootste kabelbedrijf van Duitsland met ruim 2 miljoen aangesloten huishoudens en het hoofdkantoor in Berlijn. De aanloop naar deze beursgang was er een met pieken en dalen. In 2009 was het bedrijf (toen nog in handen van een groep banken en investeringsmaatschappijen waaronder ABN AMRO Ventures) nog bijna failliet. Alleen een overname door een groep hedgefonds voor €2,5 mln kon redding brengen. Inmiddels wordt de marktwaarde met €600 mln substantieel hoger ingeschat.
 2. TLG Immobilien is een vastgoedfonds dat zich richt op Oost-Duits vastgoed (vooral woningen). Het is een overblijfsel uit de tijd van de Treuhand, de instelling die bedrijven en onroerend goed uit de DDR tijd moest privatiseren of teruggeven aan hun oude eigenaren. Tot en met 2012 was het eigendom van het Duitse ministerie van financiën dat het verkocht aan het Amerikaanse investeringsfonds Lonestar voor €1,1 mrd. De marktwaarde inclusief schulden wordt nu geschat op €1,5 mrd. Lonestar wil ongeveer een derde van de aandelen naar de beurs brengen. TLG Immobilien is betrokken bij een van meest prestigieuze ontwikkelingsprojecten in Berlijn: de Mediaspree, een project waarbij gepoogd wordt om zoveel mogelijk internet- en entertainmentbedrijven zich te laten vestigen aan de oevers van de Spree.
 3. Rocket Internet is het bedrijf dat er mede toe heeft bijgedragen dat Zalando zo een succes is. Het is het kindje van de gebroeders Samwer die gevreesd worden om hun jatmentaliteit. Hun filosofie is dat er genoeg goede ideeën in de wereld zijn (die hoeven ze zelf dus niet te verzinnen). Waar het om gaat is ze uit te voeren. En dat doen ze met verve. De strategie is kopiëren van anderen en dan met veel marketinggeweld de markt veroveren voor een ander het doet. Rocket heeft tal van internet-startups onder zijn hoede. De geschatte marktwaarde van het bedrijf lag tot nu toe op €3,5 mrd. De Samwers houden 59% van de aandelen. Andere aandeelhouders zijn Kinnevik (21,5%), Acces Industries (10%), Philippine Long Distance Telephone (10%). Er wordt gedacht aan een IPO van €900 mln vooral bedoeld voor nieuwe investeringen.

  De gebroeders Samwer

  De gebroeders Samwer

 4. Bij de meubelmaker Steinhoff International betreft het geen nieuwe beursgang. Het familiebedrijf van Bruno Steinhoff heeft een notering in Johannesburg en wil die verruilen voor Frankfurt. Het gaat wel om een fiks bedrijf met een marktwaarde van ongeveer €9mrd. Het is de bedoeling bij de beursgang ook ectra geld op te halen om het eigen vermogen te verbeteren zodat nieuwe investeringen kunnen worden gedaan.
 5. Hella is een van de vele Duitse toeleveranciers voor de auto-industrie. De wortels van het bedrijven reiken terug tot eind negentiende eeuw toen Sally Windmüller een bedrijf oprichtte voor onder andere straatlantarens en petroleumlampen voor koetsen. Zijn vrouw Helene vormde de inspiratiebron voor de latere bedrijfsnaam Hella. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in schijnwerpers voor o.a. auto’s. Wereldwijd heeft het bedrijf 30.000 mensen in dienst; een omzet van €5,3 mrd; en een nettowinst van €230 mln. De familie wil een deel van de aandelen naar de beurs brengen. De geschatte marktwaarde bedraagt €3,5 mrd.hella-fog-light-image
 6. Armacell is wat kleiner. Het bedrijf gespecialiseerd in isoleermateriaal is de opvolger van Armstrong World Industries met het hoofdkantoor in Luxemburg en een regiokantoor in Münster. De eigenaar is Chaterhouse Capital en de huidige marktwaarde ligt rond de €600 mln.
 7. Scout24 is de eigenaar van een aantal in Duitsland zeer bekende websites zoals Immobilienscout24 (woningen) en Autoscout24 (tweedehandsauto’s) . De beursgang wordt ergens eind dit jaar dan wel begin volgend jaar verwacht. De aandelen zitten bij Hellman&Friedman (49%), Blackstone (21%) en Deutsche Telekom (30%). Het is een winstgevend bedrijf met een geschatte waarde van zeker €2 mrd.
 8. Ook al langer bekend is dat Siemens zijn gehoorapparaten naar de beurs wil brengen. Het bedrijf is nu bekend onder de naam Siemens Audiologische Technik. Het moederconcern, dat vrij recent nog zijn verlichtingsdivisie Osram naar de beurs bracht, wacht waarschijnlijk tot volgend jaar met de definitieve IPO. De marktwaarde ligt rond de €2 mrd.pure-700-zilver
 9. In dezelfde orde van grote (€3 mrd) valt Axel Springer Digital Classifieds. Dit bedrijf specialiseert zich in online advertenties over heel Europa. Naast Axel Springer (70%) is General Atlantic (30%) aandeelhouder. De IPO staat gepland voor begin 2015.
 10. Dat geldt ook voor Douglas Holding, een bekend lifestylebedrijf met 23.000 werknemers in Europa en een omzet van tegen de €4 mrd. Het bedrijf is voor 20% in handen van de familie Kreke. De overige aandelen zitten bij Advent International dat het bedrijf (vooral bekend van zijn drogisterijen) anderhalf jaar geleden van de beurs haalde. Hennig Kreke (zoon van oprichter Jörg) is nog altijd ceo van de parfumdivisie, maar de verwachting is dat de invloed van de familie met een beursgang verder zal afnemen.
 11. Families hebben bij rederij Hapag-Lloyd al lang niks meer te zoeken. Hier hebben steden, bedrijven en investeringsmaatschappijen het voor het zeggen. Het bedrijf gold altijd al als een van de grootste rederijen ter wereld, maar na de fusie met het Chileense CSAV zal dat helemaal het geval zijn. Een beursgang van de na afroding van de fusie vierde rederij ter wereld (achter AP Möller Maersk, CMA CGM en Mediterranean Shipping) wordt in de loop van 2015 verwacht. Aandeelhouders zijn de stad Hamburg, transportondernemer Klaus-Michael Kühne, reisorganisator Tui, MM Warburg, Hanse Merkur en CSAV. Tui wil bij de beursgang zoveel mogelijk aandelen kwijtraken omdat het niks meer met vrachtvervoer van doen wil hebben. De overige aandeelhouders blijven in meer of mindere mate zitten. Hapag-Lloyd en CSAV hebben een gezamenlijke omzet van €9 mrd. Wererldwijd hebben ze 200 schepen en een transportcapaciteit van ruim 1 miljoen TEU (twintigvoetscontainers). Vervelende is alleen dat transport momenteel nauwelijks rendeert. Hapag-Lloyd leed over het eerste halfjaar zelfs een paar honderd miljoen euro verlies. Dit vooral tot grote ongerustheid van de stad Hamburg die er veel belastinggeld in heeft zitten.hapag-lloyd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s