De grootste familiebedrijven van Duitsland

Nederland heeft een paar hele grote familiebedrijven zoals Heineken, SHV, Volker Wessels en Hal Holding, maar de Duitsers kunnen er ook wat van. Nog meer dan in Nederland vormen familiebedrijven de ruggegraat van de Duitse economie.

  1. In de top tien staat op eenzame hoogte Volkswagen, met €197 mrd omzet het grootste bedrijf van Duitsland. Het is een beursgenoteerd fonds, maar de touwtjes worden nog steeds stevig in handen gehouden door de nazaten van Ferdinand Porsche, die voor de Tweede Wereldoorlog de opdracht kreeg van Hitler om in Wolfsburg een auto voor het volk te maken.
  2. Nummer twee is ook een autoproducent, BMW, met een omzet van €76 mrd een stuk achter VW, maar desalniettemin een speler van wereldformaat. De oorsprong gaat terug tot de Eerste Wereldoorlog toen BMW het nog vooral met vliegtuigen en motorfietsen probeerde. Nu is het met zijn A-klasse auto’s het best verkopende luxe merk ter wereld. Grootaandeelhouders zijn de nazaten van Herbert Quandt, opgegroeid in het gezin Goebbels en redder van de BMW-fabrieken in 1959.  Zijn vader Günther Quandt was geen onbelangrijke figuur in het Hitler-regime, toch werd hij nooit veroordeeld omdat de Amerikanen hem nuttig achtte voor de wederopbouw. Meest prominente erfgename is Suzanne Klatten, een van de rijkste vrouwen ter wereld.
  3. De Schwarz Gruppe zal bij de meeste mensen geen belletje doen rinkelen. Maar dat geldt misschien wel als de namen Lidl en Kaufhof vallen. De Schwarz Gruppe heeft een omzet van €67,7 mrd.
  4. Het handelshuis Metro (onder andere MediaMarkt) zit daar net iets achter met €65 mrd. Hier is er niet één, maar drie families die het voor zeggen hebben. Dat zijn de families Haniel, Beisheim en Schmidt-Ruthenbeck.
  5. Absolute toppers in de Duitse familiewereld zijn Theo (overleden in 2010) en Karl Albrecht, de oprichters van Aldi-Süd en Aldi-Nord, samen met een omzet van €62,2 mrd. De inmiddels 95-jarige Karl Albrecht geldt als de rijkste man van Duitsland en behoort volgens het blad Forbes tot de top tien wereldwijd. Opmerkelijk, want de twee broers waren eenvoudige bakkerszonen zonder veel kapitaal toen ze in 1945 het drogisterij-winkeltje van hun moeder overnamen.
  6. Op nummer zes staat weer een bedrijf uit de autowereld, maar dat niet alleen, Bosch maakt immers ook koelkasten, boorapparaten en nog veel meer. Grondlegger was 1886 Robert Bosch met een onderneming in fijnmechanica. Zijn neef Carl Bosch won in 1933 de Nobelprijs voor chemie, een echte knutselfamilie dus die helaas in de Tweede Wereldoorlog de Nazi’s ook hielpen bij hun oorlogsvoering. Robert Bosch liet voor zijn dood in 1942 in zijn testament vastleggen dat de winst van de onderneming het algemene nut ten goede moest komen. Na de oorlog werden daartoe de aandelen in een stichting ondergebracht, waarin de Bosch-familie het wel nog altijd voor het zeggen heeft. De omzet bereikte in 2013 €46,4 mrd.
  7. Een stukje daarachter volgt opnieuw een bedrijf uit de auto-industrie, het gaat om banden en auto-onderdelenproducent Continental uit Hannover. Continental ontstond net als Bosch aan het eind van de negentiende eeuw toen bankier Moritz Magnus zich ontfermde over een bijna failliete rubberproducent. Zijn nazaten houden nog altijd een groot deel van de aandelen.
  8. Een voor veel mensen onbekende naam is Adolf Merckle. Hij is de eigenaar van Phoenix Pharmahandel een hele grote producent van generieke geneesmiddelen (na-aapproducten). Merckle overleed enkele jaren geleden op tragische wijze. Hij pleegde zelfmoord omdat hij zich had vergaloppeerd bij speculaties op het aandeel Volkswagen. Het bedrijf overleefde het wel, en heeft een omzet van €21,2 mrd.
  9. Fresenius heeft al een heel oude historie die teruggaat tot de vijftiende eeuw. De familie Fresenius kwam echter pas in de negentiende eeuw in beeld en heeft het concern uitgebouwd tot een machtige speler in de ziekenhuissector. De omzet bedraagt ruim €20 mrd.
  10. Een vrij onbekende familie staat ten slotte op nummer tien. Het gaat om de Heraeus Holding. De familie Heraeus was sinds 1660 de hof-apotheek van het graafschap Hanau (vlakbij Frankfurt) toen Wilhelm Carl Heraeus in 1861 zich daarnaast ontfermde over een plaatselijke goudsmederij. Het technologie- en edele metalenbedrijf zit tot op de dag van vandaag in Hanau. De omzet bedraagt €17,4 mrd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s