Afluisterschandaal stort Polen in politieke crisis

Zitten de Russen er misschien achter? Als je de Poolse media mag geloven, zou het zo maar kunnen. Belangrijker echter dan wie er verantwoordelijk is voor het afluisterschandaal in een restaurant in Warschau is dat de Poolse regering er door ten val kan komen.

Dit artikel is in een iets andere vorm verschenen in Het Financieele Dagblad van 20 juni

Alles draait om een gesprek tussen de centralebankpresident Marek Belka en de minister van binnenlandse zaken Bartlomej Sienkiewicz. De minister vraagt daarbij aan Belka of hij de rente voor de verkiezingen van 2015 niet wat kan verlagen, zodat de economie aantrekt. Belka ziet er blijkbaar wel wat in. Hij vraagt wel als tegenprestatie het ontslag van de minister van financiën Janusz Piechocinski.

En wat een wonder, het gesprek vond vorig jaar juli plaats, vier maanden later wordt Piechocinski aan de kant geschoven. Dat ruikt naar een samenzwering tussen de regeringspartij van premier Donald Tusk en de centrale bank die officieel onafhankelijk behoort te zijn.

Logisch dat oppositieleider Jaroslaw Kaczynski van de partij Recht en Rechtvaardigheid verlangt dat Tusk opstapt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. President Bronsislaw Komorowski vindt dat dat in ieder geval overwogen moeten worden. En zelfs Tusk ziet hoe ernstig de situatie is. Hij zei donderdag dat er nieuwe verkiezingen moeten komen als het vertrouwen in de regering niet snel terugkeert.

Marek Belka presenteert nieuw zloty-biljet, Foto: Polishnews.pl

Marek Belka presenteert nieuw zloty-biljet, Foto: thenews.pl

Of dat nog terugkeert is ernstig de vraag. Het weerwoord van bankpresident Belka, die zegt dat zijn woorden uit hun verband zijn getrokken, is niet erg sterk. Dat geldt evenmin voor Piechocinski, die stelt dat hij als minister van financiën vrijwillig is opgestapt.

Daarbio komt dat weekblad Wprost waarschijnlijk nog meer compromitterende geluidsbanden heeft om te publiceren. Volgens Poolse media zou het onder meer gaan om een afgeluisterd gesprek tussen vicepremier Elzbieta Bienkowska, regeringswoordvoerder Pawl Gras en miljardair Jan Kulczyk.

Tusk heeft nu Wprost gevraagd alle informatie zo snel mogelijk openbaar te maken, zodat de onrust niet eindeloos aanhoudt. Maar Wprost heeft geweigerd ondanks een inval door de geheime dienst.

Ja, en zou het nou de Russen die proberen de pro-Oekraïense Tusk een loer te draaien? God mag het weten. De eigenaar van het restaurant in Warschau waar het gesprek werd gevoerd is in ieder geval voorlopig opgepakt. Hem hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd. Wie weet vertelt hij wie er verantwoordelijk was voor het plaatsen van de microfoons.

Het zou best kunnen dat er iemand heel anders verantwoordelijk is. Oppositieleider Kaczynski heeft ook een motief, zou Columbo zeggen. De enige conclusie die getrokken kan worden is dat een van de economisch meest succesvolle Europese regeringen aan de rand van de afgrond staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s